Linkovi

Google pokreće Bard, svoj chat sa umjetnom inteligencijom


Google će pokrenuti chatbot, ali i još više umjetne inteligencije za svoj pretraživač saopšteno je iz ove kompanije u ponedjeljak, izvještava Reuters.

Pokretanje chatbota nazvanog Bird dolazi kao odgovor Microsoftu na njihov ChatGPT, sistem umjetne inteligencije, koji je u kratkom vremenu postao program sa najbrže rastućom bazom korisnika.

Izvršni direktor Alphabeta, u čijem se vlasništvu nalazi i Google, rekao je da kompanija pokreće "konverzacijski" sistem umjetne inteligencije pod nazivom Bard, kako bi ga korisnici mogli testirati. Nakon toga Bard će postati dostupan široj javnosti.

Također je rekao da Google planira dodati elemente umjetne inteligencije svom pretraživaču koji objedinjuje materijal za složenije upite, tipa da li je lakše učiti svirati gitaru ili klavir. Trenutno za ona pitanja za koja postoje jasni odgovori Google predstavlja tekst koji već postoji na internetu.

Informacija o uključivanju umjetne inteligencije u Google pretraživač odražava i to kako kompanija pojačava svoju uslugu istovremeno sa Microsoftom koji dodaje elemente umjetne inteligencije na Bing pretraživač.

Pichai kaže da se nova usluga oslanja na informacije sa interneta.

“Bard nastoji da spoji širinu svjetskog znanja sa snagom, inteligencijom i kretativnošću naše umjetne inteligencije”, kaže Pichai.

Nejasno je na koji način će se Googleov Bard razlikovati od ChatGPT.

Samo dva mjeseca nakon pokretanja, ChatGPT koji može "pisati" članke, eseje, šale, pa čak i poeziju, postao je aplikacija, odnosno program koji ima najbrže rastuću mrežu korisnika u historiji.

Popularni chatbot imao je 100 miliona aktivnih korisnika u januaru, pokazali su podaci studije UBS sa podacima kompanije za analitiku Simiarweb.

U prosjeku 13 miliona pojedinačnih posjetitelja dnevno je koristilo ChatGPT u januaru, što je više nego duplo u odnosu na mjesec ranije.

TikToku je trebalo devet mjeseci da dođe do 100 miliona korisnika, a Instagramu dvije i po godine, navode podaci Sensor Towera.

Privatna kompanija OpenAI koju podržava Microsoft, u novembru prošle godine stavila je chatbot besplatno na raspolaganje javnosti.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG