Linkovi

Britanski sud poništio odbijanje zahtjeva za izručenje Asanža Sjedinjenim Državama


Arhiva - Džulijan Asanž, tada 40 godina star osnivač Vikiliksa, stiže u Vrhovni sud u Londonu, Velika Britanija,1. februara 2012.
Arhiva - Džulijan Asanž, tada 40 godina star osnivač Vikiliksa, stiže u Vrhovni sud u Londonu, Velika Britanija,1. februara 2012.

Britanski apelacioni sud otvorio je vrata za izručenje Džulijana Asanža Sjedinjenim Državama poništivši presudu nižeg suda kojom je utvrđeno da je mentalno zdravlje osnivača Vikiliksa previše krhko da izdrži američki sistem krivičnog pravosuđa.

Na presudu apelacionog suda donijetu u petak vjerovatno će biti uložena žalba.

Sudija nižeg suda ranije ove godine odbio je američki zahtjev za izručenje Asanža Sjedinjenim Državama, kako bi se suočio optužbama za špijuniranje zbog objavljivanja tajnih vojnih dokumenata na Vikiliksu prije jedne decenije. Okružni sudija Vanesa Barajzer odbila je ekstradiciju iz zdravstvenih razloga, rekavši da će se Asanž vjerovatno ubiti ako bude držan pod strogim američkim zatvorskim uslovima.

Sjedinjene Države su se žalile, osporavajući ideju da ga je Asanžovo mentalno zdravlje učinilo previše ranjivim da bi izdržao američki pravosudni sistem. Advokat Džejms Luis rekao je da Asanž "nema istoriju ozbiljne i trajne mentalne bolesti" i da ne prelazi prag da bude toliko bolestan da ne može da se odupre povrijeđivanju samog sebe.

Vlasti SAD saopštile su britanskim sudijama da bi, ako pristanu da izruče Asanža, on mogao da služi bilo koju kaznu zatvora na koju ga osudi sud SAD u njegovoj rodnoj Australiji.

Američki tužioci podigli su optužnicu protiv Asanža sačinjenu od 17 tužbi za špijunažu i jedne tužbe za zloupotrebu kompjutera zbog objavljivanja hiljada procurjelih vojnih i diplomatskih dokumenata na Vikiliksu. Optužbe predviđaju maksimalnu kaznu od 175 godina zatvora, iako je Luis rekao da je "najduža kazna ikada izrečena za ovo djelo 63 mjeseca".

Asanž (50) trenutno se nalazi u londonskom zatvoru Belmarš sa visokim stepenom bezbjednosti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG