Linkovi

Pretres o ekstradiciji Assangea počeo u Londonu


Supporters hold placards and banners during a protest against the extradition of Wikileaks founder Julian Assange outside Belmarsh Magistrates Court in London, Monday, Feb. 24, 2020.
Supporters hold placards and banners during a protest against the extradition of Wikileaks founder Julian Assange outside Belmarsh Magistrates Court in London, Monday, Feb. 24, 2020.

Saslušanje po zahtjevu Sjedinjenih Država za izručenje osnivača WikiLeaksa, Julliana Assangea, počelo je u ponedjeljak u Londonu.

Sudija suda Woolwich Crown saslušaće argumente advokata koji predstavljaju SAD, koje su podigle optužnicu od 17 tačaka zbog špijunaže i jedne zbog hakovanja kompjutera.

Ukoliko bude proglašen krivim, 48-ogodišnji pritvoreni Australijanac bi mogao da bude osuđen na maksimalnu kaznu od 175 godina iza rešetaka.

Optužbe su povezane sa objaviljavnjem na WikiLeaksu povjerljivih materijala iz State Departmenta i Petnagona sa detaljima američkih vojnih kampanja u Avganistanu i Iraku, kao i poruka poslatih zvaničnicima State Departmenta iz američkih ambasada u različitim zemljama i informacije dobavljene od vladinih agenata i pojedinaca koji su sarađivali sa Sjedinjenim Državama.

Assangeove pristalice, među kojima su mnoge javne ličnosti od muzičkih krugova do mode, zagovaraju stav da je njegovo procesuiranje političko i lično od početka i zahtijevaju njegovo oslobađanje.

Novinarske organizacije okupile su se u znak podrške Assangeu, nazivajući optužbe protiv njega napadom na slobodu štampe.

Assange je proveo sedam godina u samoproglašenom egzilu u ambasadi Ekvadora u Londonu i nakon što je izbačen iz nje, britanske vlasti poslale su ga u zatvor sa maksimalnim obezbjeđenjem 2019.

Assange je prvi put uhapšen 2010. u Lononu po zahtjevu Švedske, koja je željela da ga ispita povodom ptužbi za silovanje i seksualno napastvovanje.

XS
SM
MD
LG