Linkovi

Britanski ambasador u SAD podnio ostavku nakon curenja mailova o Trumpu


Kim Darroch
Kim Darroch

Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije saopćilo je da je Kim Darroch, britanski ambasador u Sjedinjenim Državama podnio ostavku samo nekoliko dana nakon što su mediji objavili diplomatske depeše u kojima ambasador Donalda Trumpa, predsjednika SAD opisuje kao "nesposobnog" a njegov tim u Bijeloj kući kao "disfunkcionalan".

Kim Darroch je u srijedu u pismu saopćio da, iako je njegov mandat bio do kraja godine, vjeruje da "bi odgovorno bilo u ovim okolnostima omogućiti imenovanje novog ambasadora".

Darroch je rekao da je "zahvalan svima u Velikoj Britaniji i SAD-u, koji su ponudili podršku tokom ovih nekoliko teških dana".

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump poručio je, prije dva dana, da više ne želi da ima bilo šta sa ambasadorom.

Donald Trump
Donald Trump

Inače, u dopisima od 2017. godine do danas britanski ambasador Kim Darroch napisao je, između ostalog, da je američka administracija "diplomatski nespretna i nesposobna" i da je malo vjerovatno da će postati "znatno normalnija, manje nefunkcionalna i manje nepredvidiva".

Dalje, iako se u izvještaju specijalnog istražitelja Roberta Muellera navodi da nisu uspjeli dokazati da je bilo ruskog uplitanja tokom kampanje za američke predsjedničke izbore, u jednom od dopisa britanski ambasador piše kako ipak "najgore ne može biti isključeno''.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG