Linkovi

Vijesti

Britanska vlada pružila podršku svom ambasadoru u SAD

Kim Darroch

Britanska vlada je izrazila "punu podršku" svom ambasadoru u Washingtonu, nakon što je predsjednik SAD Donald Trump izjavio da s njim "više neće komunicirati".

"Kim Darroch ima punu podršku premijerke Therese May", rekao je portparol vlade u Londonu, nakon što su mediji objavili diplomatske depeše u kojima ambasador Trumpa opisuje kao "nesposobnog" a njegov tim u Bijeloj kući kao "disfunkcionalan".

Trump je u nizu tvitova napao i Darrocha i May, koju je optužio da je veoma loše vodila pregovore s EU o Brexitu i da je odgovorna za trenutni "haos".

"Jasno smo rekli SAD da je ovo curenje informacija za žaljenje. Objavljeni dijelovi ne oslikavaju bliskost odnosa i poštovanje koje gajimo prema tim odnosima. Istovremeno, istakli smo koliko je važno da ambasadori imaju mogućnost da iznesu iskrene procjene o političkom životu u zemljama u kojima su raspoređeni", rekao je portparol britanske vlade.

Prema njegovima riječima, Velika Britanija ima "specijalnu i čvrstu vezu sa SAD, zasnovanu na dugoj istoriji i odbrani zajedničkih vrijednosti, i to će i dalje biti slučaj".

See all News Updates of the Day

Grenell novi v.d. direktora nacionalnih obaveštajnih službi

Ričard Grenel

Predsjednik SAD Donald Trump napisao je na Tviteru da će aktuelni američki ambasador u Njemačkoj i specijalni izaslanik Bijele kuće za dijalog Srbije i Kosova Ričard Grenel postati novi v.d. direktora američkih nacionalnih obavještajnih službi.

"Zadovoljstvo mi je da objavim da će naš poštovani ambasador u Njemačkoj Ričard Grenel postati vršilac dužnosti direktora nacionalnih obavještajnih službi. Rik je predstavljao našu zemlju izuzetno dobro i radujem se što ću raditi sa njim. Zahvaljujem se Džou Megvajeru na odličnom poslu koji je obavljao i radujem se bliskoj saradnji sa njim, možda u drugom svojstvu unutar administracije", napisao je Trump na Tviteru.

Neimenovani zvaničnik američke administracije potvrdio je Glasu Amerike da će Ričard Grenel, pošto bude stupio na dužnost vršioca dužnosti nacionalnih obavještajnih službi, zadržati funkciju ambasadora SAD-a u Nemačkoj. Za sada je nepoznato da li će diplomata, u koga američki predsjednik ima veliko povjerenje, nastaviti da bude i specijalni izaslanik Bijele kuće za mirovne pregovore Srbije i Kosova.

Grenelu se prepisuje uspjeh u dogovorima Beograda i Prištine da se uspostavi avionski i željeznički saobraćaj.

Trump preinačio zatvorsku kaznu Rodu Blagojeviću

Bivši guverner Ilinoisa Rod Blagojević

Predsjednik Donald Trump rekao je u utorak da je preinačio zatvorsku kaznu Rodu Blagojeviću, bivšem demokratskom guverneru Ilinoisa osuđenom za korupciju, između ostalog i zbog pokušaja da proda mjesto u Senatu, upražnjeno poslije izbora Baraka Obame za predsjednika SAD.

Blagojević, koji je 2010. godine učestvovao u Trumpovom reality programu "Šegrt" dok je čekao na suđenje, služio je 14-godišnju zatvorsku kaznu nakon što je osuđen za prevaru, iznuđivanje i primanje mita dok je bio na položaju guvernera

"To je bila užasno snažna, smiješna kazna. Odslužio je osam godina u zatvoru, To je predugo vremena", rekao je Trump koji je više puta javno govorio da je kazna izrečena Blagojeviću "nefer".

Trumpova odluka znači da bi Blagojević bio pušten iz zatvore četiri godine prije nego što bi imao pravo na uslovnu slobodu 2024. godine, prenosi Nacionalni javni radio (NPR). Agencija AP, pozivajući se na osobu blisku Blagojeviću, prenosi da se očekuje da bivši guverner Ilinoisa izađe iz zatvora.

Vrhovni sud je 2018. godine odbacio Blagojevićev zahtjev da mu se smanji kazna.

Blagojević je smijenjen s položaja 2009. godine nakon što je optužen da je pokušao da proda ili da trguje mjestom u Senatu, koje je Obama upraznio kada je pobijedio na predsjedničkim izborima 2008. godine.

Rod Blagojević je tvrdio da je žrtva politički motivisanog krivičnog procesa koji su vodile federalne službe za sprovođenje zakona. Slične optužbe na račun federalnih organa iznosi i sam Trump.

"Pojedini u Sekretarijatu za pravosuđe i Federalnom istražnom birou zloupotrebljavaju položaj da bi kriminalizovali redovnu praksu u politici i vladi", napisao je bivši guverner Ilinoisa u autorskom člansku za dnevnik Wall Street Journal u maju 2018. godine.

Trump je u utorak, između ostalih, pomilovao i bivšeg vlasnika NFL tima San Francisko 49ers Edvarda Debartola mlađeg, osuđenog u kockarskom skandalu 1998. godine.

Grenel demantovao da su SAD otvorene za razmjenu teritorija između Srbije i Kosova

Specijalni izaslanik američkog predsjednika za mirovne pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel. (Foto: Glas Amerike)

Specijalni izaslanik predsjednika SAD Ričard Grenel demantovao je u srijedu vijest da su Sjedinjene Američke Države i dalje otvorene za razmjenu teritorija između Srbije i Kosova.

"Lažna vijest. Nikada me niste zvali niti mi pisali da biste me ovo pitali. Ja sam za ono o čemu su strane saglasne - fokusiran sam na ekonomski razvoj, ne za politiku", tvitovao je Grenel:

Američki izaslanik time je demantovao tekst EU Observera u kome se kaže da SAD ne žele da isključe mogućnost razmjene teritorija između Kosova i Srbije, uprkos tome što se Njemačka tome protivi.

Dragan Mektić predložio zakon o prestanku mandata trenutnog saziva VSTV-a

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH

Državni poslanik Dragan Mektić uputio je u parlamentarnu proceduru prijedlog zakona o prestanku mandata kompletnog saziva Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), potvrdio je on za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Zastupnik Srpske demokratske stranke (SDS) u Zastupničkom domu Parlamenta BiH naveo je u svom prijedlogu da mandat članovima VSTV-a treba prestati 15. juna 2020. godine, a da nove članove Vijeća nadležni organi izaberu najkasnije do 8. jula.

Ovaj prijedlog zakona, o kome je vijest objavio portal Klix, Mektić je za BIRN BiH obrazložio riječima da sadašnji saziv VSTV-a ne radi svoj posao, te da su njegovi članovi potpuno zaslužni što građani nemaju povjerenja u pravosuđe.

“Moj prijedlog je logičan potez zbog nefunkcionalnosti VSTV-a. Zbog njegovih članova mi nemamo borbe protiv kriminala, korupcije, terorizma. U ovoj zemlji, zahvaljujući VSTV-u, nema vladavine prava. Sve je zahvatio nepotizam i korupcija, a VSTV je izgubio sve vrste legitimiteta”, kaže Mektić za BIRN BiH.

Dragan Mektić
Dragan Mektić

Obrazlažući svoj zahtjev u pisanoj formi, Mektić je naveo nekoliko primjera koji su obilježili domaće pravosuđe u protekloj godini. Jedna od njih je i afera “Potkivanje”, koja je pokrenuta nakon što je magazin Žurnal objavio video razgovora između predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije i Nermina Aleševića.

“Ogromno nepovjerenje građana u pravosuđe je zbog afera članova i rukovodstva VSTV-a. Osim afere ‘Potkivanje’, mi imamo na djelu predsjednika Tegeltiju koji se javno bavi politikom i pokazuje da je pod političkim uticajem. Sve je zrelo da napravimo jedan reset sistema kada je u pitanju uspostava pravne države i vladavine zakona”, kaže Mektić, bivši državni ministar sigurnosti koji je optužen za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja kojima je pričinjena šteta veća od 240.000 KM.

Milan Tegeltija za BIRN BiH kaže kako Mektić ima pravo da podnosi inicijative u Parlamentu, ali nije želio komentarisati njegove navode i razloge.

“Nemam nikakav komentar na njegovu zakonsku inicijativu jer on, kao poslanik, ima pravo da podnosi kakve god želi inicijative u Parlamentu. Kada je u pitanju spominjanje mene lično, gospodin Mektić svojim riječima i potezima može da govori samo o sebi, a baš ništa o meni. Prema tome, nemam namjeru da se na bilo koji način upuštam u ličnu javnu polemiku sa ljudima kao što je gospodin Mektić”, kaže Tegeltija.

Mektić se u svom prijedlogu zakona pozvao i na izvještaj o stanju pravosuđa u BiH, koji je nedavno u Bruxellesu, Evropskoj komisiji, predstavnicima zemalja EU i vlastima Bosne i Hercegovine predstavio pravni stručnjak Reinhard Priebe.

“Priebeov izvještaj je pokazatelj da VSTV u ovom sazivu ništa ne radi na uspostavi pravnog sistema i države, i krajnje je vrijeme da se maknu”, kaže Mektić.

Kao jedan od zaključaka izvještaja navodi se potreba za temeljitom reformom VSTV-a i “drastična promjena ponašanja”. U izvještaju se navodi kako se VSTV smatra faktorom koji ne snosi odgovornost “u rukama osoba koje služe interesima mreže političkih patronata i uticaja”.

“Kao središnja institucija koja treba osigurati nezavisnost i funkcionisanje bosanskohercegovačkog pravosuđa, pravni okvir i funkcionalnost VSTV-a trebaju biti značajno unaprijeđeni, kako bi bolje služili interesima pravosuđa i građana”, navodi se u zaključcima Priebeovog izvještaja.

Članovi VSTV-a imaju pravo na najviše dva mandata, a nekima od njih ove godine ti mandati ističu. Potpredsjednici Ružici Jukić drugi mandat ističe 1. juna, a drugoj potpredsjednici Jadranki Lokmić-Misirači u novembru 2020., dok ove godine prvi mandati u Vijeću ističu i Milijani Buhi i Moniki Mijić, pokazuju podaci sa zvanične stranice VSTV-a.

Jukićeva nije odmah odgovorila na pozive BIRN-a BiH za komentar Mektićeve inicijative.

Trump traži da se odbace svi slučajevi povezani sa Muellerovom istragom

Predsjednik SAD Donald Trump

Predsjednik Donald Trump u utorak je zatražio da se "odbace" svi slučajevi koji su rezultat istrage specijalnog tužioca Roberta Malera o miješanju Rusije u američke izbore, a nagovijestio je i da bi mogao da podnese tužbu tim povodom.

Trump se oglasio nekoliko sati uoči telefonskih konsultacija advokata Trumpovog dugogodišnjeg prijatelja i bivšeg savjetnika Rodžera Stonea i tužilaca u slučaju koji se vodi protiv njega.

Stoun je proglašen krivim po sedam tačaka optužnice, za laganje Kongresu, opstrukciju i uticaj na svjedoke. ​

Tužioci su prvobitno tražili da se Stoun osudi na zatvorsku kaznu od 7 do 9 godina, što je Trump javno kritikovao, nakon čega je Sekretarijat za pravosuđe tražio da se preporučena kazna smanji.

Četvoro tužilaca je iz protesta napustilo slučaj Rodžera Stouna, a jedan je napustio Sekretarijat za pravosuđe. ​

"Sve što ima veze sa ovom lažnom istragom ima veliku mrlju i trebalo bi da bude odbačeno. Da nisam predsjednik, tužio bih sve svugdje. Možda i hoću", tvitovao je Trump.

Na pitanje da prokomentariše Trumpove tvitove, njegova portparolka Stefani Grišam je za televiziju Fox News govorila o navodnoj korupciji i dovela u pitanje nepristrasnost porote u slučaju protiv Stonea. "Očigledno je da je on nezadovoljan i ko zna šta će uraditi", rekla je Grišam.

Stoun je među nekoliko bivših Trumpovih saradnika koji su optuženi u okviru Malerove istrage i jedan od rijetkih koji je odlučio da se ne izjasni krivim, već da mu bude suđeno.

Trump je o Malerovoj istrazi tvitovao nekoliko dana nakon što je sekretar za pravosuđe Vilijam Bar rekao je da mu Trumpovi tvitovi onemogućavaju da radi svoj posao.

Više od dvije hiljade bivših zvaničnika Sekretarijata za pravosuđe je u pismu u ponedleljak kritikovalo Barove i Trumpove poteze u slučaju Rodžera Stouna i zatražilo ostavku sekretara za pravosuđe.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG