Linkovi

Britanska vlada pružila podršku svom ambasadoru u SAD


Kim Darroch
Kim Darroch

Britanska vlada je izrazila "punu podršku" svom ambasadoru u Washingtonu, nakon što je predsjednik SAD Donald Trump izjavio da s njim "više neće komunicirati".

"Kim Darroch ima punu podršku premijerke Therese May", rekao je portparol vlade u Londonu, nakon što su mediji objavili diplomatske depeše u kojima ambasador Trumpa opisuje kao "nesposobnog" a njegov tim u Bijeloj kući kao "disfunkcionalan".

Trump je u nizu tvitova napao i Darrocha i May, koju je optužio da je veoma loše vodila pregovore s EU o Brexitu i da je odgovorna za trenutni "haos".

"Jasno smo rekli SAD da je ovo curenje informacija za žaljenje. Objavljeni dijelovi ne oslikavaju bliskost odnosa i poštovanje koje gajimo prema tim odnosima. Istovremeno, istakli smo koliko je važno da ambasadori imaju mogućnost da iznesu iskrene procjene o političkom životu u zemljama u kojima su raspoređeni", rekao je portparol britanske vlade.

Prema njegovima riječima, Velika Britanija ima "specijalnu i čvrstu vezu sa SAD, zasnovanu na dugoj istoriji i odbrani zajedničkih vrijednosti, i to će i dalje biti slučaj".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG