Linkovi

Britanski ambasador u depešama opisao Trumpa kao neisgurnog čovjeka. London pokreće istragu


Predsjednik Donald Trump
Predsjednik Donald Trump

Britanski tabloid Mail objavio je da je britanski ambasador u Sjedinjenim Državama, Kim Darroch, opisao predsjednika Donalda Trumpa kao "nekompetentnog" i "jedinstveno disfunkcionalnog" lidera.

Mail je objavio nelaskavi portret američkog lidera, citirajući komentare koji su, navodno, iznijeti u procurjelim diplomatskim depešama ambasadora Darroch.

Prema tabloidu, Darroch je opisao Trumpa kao čovjeka koji "odiše nesigurnošću" i ko je "nekompetentan".

Kim Darroch
Kim Darroch

"Ne vjerujemo da će ova administracija postati suštinski normalnija", navodno je napisao Darroch u telegramu.

Ambasador je, međutim, upozorio britanske zvaničnike da ne potcjenjuju Trumpove šanse za reizbor, navodeći da je predsjednik ima put ka još četiri godine u Bijeloj kući.

Kako piše britanski dnevnik, Darroch je upozorio da bi mogao da se ''pojavi iz plamena, izmoren bitkom, ali čitav, kao Arnold Schwarzenegger​ u završnim scenama filma Terminator''.

​Britanski ured za vanjske poslove nije demantovao citirane komentare. Portparolka je rekla da se od ambasadora očekuje da "ministrima daju otvorenu, neuljepšanu procjenu politike u njihovim zemljama" i dodala: "plaćamo ih da budu iskreni."

Britanske vlasti saopštile su da će otvoriti istragu o curenju diplomatskih depeša u medijima u kojima je britanski ambasador u SAD, između ostalog, naveo da je američki predsjednik Donald Trump nesposoban i jedini odogovoran za loše funkcionisanje svoje administracije.

"Zvanična istraga o tom curenju će biti otvorena", izjavio je sinoć neimenovani portparol britanskog Ministarstva inostranih poslova koji nije osporio vjerodostojnost tih diplomatskih dopisa.

Jeremy Hunt
Jeremy Hunt

Šef britanske diplomatije Jeremy Hunt se distancirao od depeša britanskog ambasadora Kima Darrocha.

"Važno je reći da ambasador obavlja svoj posao i da daje iskrene izvještaje i lične stavove o stanju u zemlji u kojoj boravi, a to nisu stavovi britanske vlade, niti moji", rekao je Hunt.

"Mi i dalje vjerujemo da je admistracija Donalda Trumpa veoma efikasna i najbolji mogući prijatelj Velike Britanije na međunarodnoj sceni", rekao je Hunt koji je jedan od kandidata za britanskog premijera.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG