Linkovi

Trump neće "da ima ništa" sa britanskim ambasadorom


Britanski ambasador Kim Darroch bio je domaćin skupa Nacionalnog kluba ekonomista u britanskoj ambasadi, 20. oktobra 2017.
Britanski ambasador Kim Darroch bio je domaćin skupa Nacionalnog kluba ekonomista u britanskoj ambasadi, 20. oktobra 2017.

Predsjednik Donald Trump izjavio je da “ne želi da ima nikakva posla” sa britanskim ambasadorom u Washingtonu, nakon što ga je diplomata, u svojim telegramima do čijeg je sadržaja došao jedan britanski tabloid, opisao kao “nekompetentnog” i “nesigurnog” a njegovu administaciju kao “jedinstveno disfunkcionalnu”.

"Ne poznajem ambasadora”, rekao je Trump na Twitteru o diplomati Kimu Darrochu, “ali on nije omiljen niti cijenjen u SAD.”

Kada je Glas Amerike postavio pitanje da li je formalno obavještenje o tome upućeno ili će biti upućeno britanskoj ambasadi u Washingtonu, Bijela kuća je uputila novinare Glasa Amerike na State Department, koji ih je pak, ponovo uputio na Bijelu kuću.​

Za to vrijeme, Britanija pokušava da pronađe izvor koji je tabloidu dostavio Darrechove diplomatske depeše upućene iz Washingtona Londonu.

Britanija, odavno najbliži američki saveznik, našla se u neprijatnoj situaciji zbog objavljivanja negativnog opisa Trumpa od strane Darrocha, koji je ambasador u Washingtonu od 2016. Vlada, ipak, nije demantovala da su depeše, objavljene u Britaniji tokom vikenda, autentične.

Portparol premijerke Therese May, James Slack​, rekao je novinarima: “Kontaktirali smo Trumpovu administraciju i iznijeli gledište da vjerujemo da je neprihvatljivo što su telegram procurjeli. To je, naravno, veoma za žaljenje.”

Ministar trgovine Liam Fox​, koji se nalazi u posjeti Washingtonu, rekao je za radio BBC da će se izviniti Ivanki Trump, predsjednikovoj kćerki i savjetnici, sa kojom treba da se sastane.

"Zlonamjerno curenje informacija ove vrste može da nanese štetu našem odnosu, i time utiče na naše šire bezbjednosne interese”, izjavio je Fox.

Telegrami su bili namenjeni visokim britanskim ministrima ali zvaničnici vjeruju da se osoba koja ih je dostavila medijima može naći među britanskim političarima ili zvaničnicima, a ne u nekoj stranoj vladi.

Moguće je da se protiv te osobe podigne optužnica za kršenje zakona o državnim tajnama, kojim se zabranjuje objavljivanje povjerljivog materijala, iako su takve optužnice rijetke.

Britanska premijerka Theresa May i predsjednik Donald Trump na konferenciji za novinare u Londonu, 4. juna 2019.
Britanska premijerka Theresa May i predsjednik Donald Trump na konferenciji za novinare u Londonu, 4. juna 2019.

Portparol britanske premijerke je izjavio da May ima “puno povjerenje” u Darrocha ali se ne slaže sa njegovom procjenom Trumpa. On je rekao da se izaslanici u inostranstvu angažuju da bi pružali “iskrene i neuljepšane” procjene politike i zvaničnika u zemljama gdje služe.

U jednom od Darrochovih telegrama koji su procurjeli, koji datiraju u periodu između između 2017. i posljednjih nedjelja, navodi se: “Ne vjerujemo da će ova administracija postati normalnija, manje disfunkcionalna, manje nepredvidljiva, stabilnija, diplomatski manje trapava i sposobnija.”

Nakon što je čuo za Darrochove komentare, Trump je izjavio da “ambasador nije dobro služio Britaniji. Nismo veliki fanovi tog čovjeka.”

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG