Linkovi

Britanija: Ukrajinske snage koje brane Bakhmut pod sve ozbiljnijim pritiskom


Ukrajinski vojnik puca iz automatskog bacača granata dok se nastavlja ruski napad na grad Bakhmut, Ukrajina, 3. marta 2023.
Ukrajinski vojnik puca iz automatskog bacača granata dok se nastavlja ruski napad na grad Bakhmut, Ukrajina, 3. marta 2023.

Ukrajinske snage koje brane Bakhmut suočene su sa sve jačim pritiskom ruskih snaga, saopštila je u subotu britanska vojna obavještajna služba, dok se u gradu i oko njega vode intenzivne borbe.

Ukrajina pojačava to područje elitnim jedinicama, dok su regularna ruska vojska i snage privatne vojne grupe Wagner dodatno napredovale u sjevernim predgrađima Bakhmuta, objavilo je britansko ministarstvo odbrane u subotu u svom dnevnom obavještajnom biltenu.

Generalštab ukrajinskih oružanih snaga rekao je u objavi na Facebooku kasno u subotu da ruske trupe pokušavaju, ali nisu uspjele da opkole Bakhmut, dodajući da su branioci odbili brojne napade u gradu i oko njega.

Bitka traje već sedam mjeseci. Ruska pobjeda u gradu, koji je imao prijeratnu populaciju od oko 70.000 i koji je u napadu uništen u ruševine, donijela bi Moskvi prvi veliki dobitak u skupoj zimskoj ofanzivi.

Oleh Ždanov, istaknuti ukrajinski analitičar vojnih pitanja, rekao je kasno u subotu da ne može otkriti nikakve neposredne znakove da će Kijev narediti povlačenje iz grada.

"U ovom trenutku situacija je manje-više stabilizovana. Što se tiče napredovanja ruskih trupa, mi smo ga praktično zaustavili", rekao je on u intervjuu za YouTube.

Britansko ministarstvo odbrane saopćilo je da su dva ključna mosta u Bakhmutu uništena u posljednjih 36 sati, dodajući da su rute za opskrbu iz grada koje drži Ukrajina sve ograničenije.

Jedan od tih mostova povezivao je Bakhmut sa posljednjom glavnom gradskom rutom snabdijevanja od grada Časiv Jara koji je pod kontrolom Ukrajine, oko 13 km zapadno, navodi se u saopštenju.

Ruska artiljerija zasula je u petak posljednje rute iz Bakhmuta, s ciljem da završi opkoljavanje opkoljenog grada i približi Moskvu svojoj prvoj velikoj pobjedi u ratu u posljednjih šest mjeseci.

Ukrajinski generalštab je također rekao da su ruski napadi spriječeni u selima Vasyukivka, Orikhovo-Vasylivka, Dubovo-Vasylivka i Hryhorivka, koja se nalaze sjeverno od centra grada Bakhmuta.

Rusija kaže da bi Bakhmut bio odskočna daska za završetak zauzimanja industrijskog regiona Donbasa, jednog od najvažnijih ciljeva Moskve.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je Bakhmut opisao kao "tvrđavu", u subotu se zahvalio braniocima u gradu u video poruci, ali nije iznio detalje o borbama.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG