Linkovi

SAD šalju "lansere mostova" u Ukrajinu za proljetnu borbu


SAD su u petak najavile novi paket vojne pomoći Ukrajini od 400 miliona dolara koji po prvi put uključuje oklopna vozila koja mogu postavljati mostove - omogućavajući trupama da prelaze rijeke ili druge rupe dok ruske i ukrajinske snage ostaju ukopane na suprotnim stranama rijeke Dnjepar.

Rat je uveliko usporio u ćorsokak tokom zimskih mjeseci, dok su Rusija i Ukrajina pucale jedna na drugu s druge strane rijeke. Očekuje se da će obje strane krenuti u ofanzive kako se temperature zagriju.

Ova runda pomoći će biti izvučena iz postojećih američkih zaliha oružja kako bi brže stigla u Ukrajinu. SAD i saveznici pokušavaju požuriti sa dodatnom podrškom Kijevu kako bi ga najbolje pozicionirali za pojačane proljetne borbe.

Most za lansiranje sa oklopnih vozila je prenosivi, 18 metara sklopivi metalni most koji se nosi na vrhu tijela tenka. Obezbjeđivanje tog sistema sada moglo bi ukrajinskim trupama olakšati prelazak rijeka kako bi došli do ruskih snaga.

Budući da se Ukrajina također i dalje suočava s nedostatkom municije u intenzivnoj borbi, ovaj paket pomoći, kao i prethodni, uključuje hiljade zamjenskih metaka, kao što su rakete za raketne sisteme visoke pokretljivosti i 155 mm haubice. Ovaj paket takođe uključuje municiju za rušenje i opremu za uklanjanje prepreka kako bi se pomoglo Ukrajini da probije ukopane linije.

Otkako je Rusija napala Ukrajinu prije godinu dana, SAD su poslale više od 32 milijarde dolara oružja i opreme.

SAD također otprilike utrostručuje broj ukrajinskih snaga koje obučava o naprednim taktikama borbe u bazi u Njemačkoj, kako bi im pomogle da probiju ukopane ruske linije. Na poligonu Grafenwoehr, ukrajinske snage prolaze kroz petosedmični kurs koji ih priprema za izvođenje naprednih kombiniranih manevara s borbenim vozilima Bradley, M109 Paladins i oklopnim transporterima Stryker. Prvih 600 ukrajinskih vojnika završilo je kurs prošlog mjeseca, a još 1.600 je na obuci.

Pomoć će uključivati i rezervne dijelove i opremu za održavanje i popravku vozila.

Najava dolazi nakon kratkog sastanka u četvrtak između američkog državnog sekretara Antonija Blinkena i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova na skupu visokih diplomata Grupe 20 zemalja u New Delhiju. Bio je to najviši lični razgovor između dvije zemlje od ruske invazije na Ukrajinu. Ali nije bilo naznaka bilo kakvog pokreta ka ublažavanju intenzivnih tenzija između dva naroda.

Blinken je rekao da je rekao Lavrovu da će SAD nastaviti da podržavaju Ukrajinu koliko god bude potrebno.

Lavrov, koji nije spomenuo razgovor sa Blinkenom kada je održao konferenciju za novinare nakon sastanka, rekao je novinarima da će Moskva nastaviti da vrši pritisak svoje akcije u Ukrajini.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG