Linkovi

Advokati i novinari tužili CIA-u zbog navodnog prisluškivanja tokom posjete Assangeu


Sjeedište CIA-e u Virginiji
Sjeedište CIA-e u Virginiji

Grupa američkih novinara i advokata tužila je Centralnu obavještajnu agenciju (CIA) i njenog bivšeg direktora Mikea Pompea, tvrdeći da ih je CIA prisluškivala tokom posjete osnivaču WikiLeaksea Julianu Assangeu, dok je bio u ekvadorskoj ambasadi u Londonu.

U tužbi se navodi da im je špijuniranjem, CIA pod Pompeom prekršila pravo na privatnost.

Podnosioci tužbe su novinari Charles Glass i John Goetz i advokatice Margaret Kunstler i Deborah Hrbek koje su zastupale Assangea.

"Ustav Sjedinjenih Država štiti američke državljane od prekomjernih poteza američke vlade, čak i u slučaju aktivnosti u jednoj stranoj ambasadi u stranoj državi", rekao je Richard Roth, vodeći pravni zastupnik podnosioca tužbe.

Centralnoj obavještajnoj agenciji, koja je odbila da komentariše tužbu, zabranjeno je da prikuplja obavještajne podatke o američkim državljanima, mada nekoliko članova Kongresa tvrdi da agencija ima tajni arhiv podataka o Amerikancima.

Assange ispred ambasade Ekvadora u Londonu.
Assange ispred ambasade Ekvadora u Londonu.

Assange je podnio tužbu Višem sudu u Londonu da bi spriječio da bude izručen Sjedinjenim Državama gdje je protiv njega podignuta optužnica.

U tužbi, koju su u New Yorku podnijeli američki novinari i advokati, navodi se da je prije posjete Assangeu od njih traženo da predaju elektronske uređaje privatnoj firmi za obezbjeđenje "Undercover Global S.L".

Ističe se da je kompanija kopirala te informacije i predala ih CIA-i, na čijem čelu je tada bio Pompeo.

Assange je proveo sedam godina u ambasadi Ekvadora prije nego što je uhapšen 2019. godine. Pompeo i "Undercover Global S.L." nisu bili dostupni za komentar tužbe.

Protiv Assangea je u Americi podignuta optužnica od 18 tačaka, uključujući i optužbu za špijunažu, nakon što je WikiLeaks objavio povjerljive američke vojne podatke i diplomatske depeše.

Assangove pristalice smatraju da je heroj i da je žrtva zato što je razoktrio američke prestupe u konfliktima u Afganistanu i Iraku.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG