Linkovi

Sjećanje na kraljicu Elizabethu


Kraljica Elizabetha (Chris Jackson/Pool via REUTERS)
Kraljica Elizabetha (Chris Jackson/Pool via REUTERS)

Britanska kraljica Elizabetha II preminula je u 97. godini na svom imanju u Škotskoj. Nijedan svjetski monarh u historiji nije vladao duže od nje, a ove godine je proslavila 70 godina na tronu.

Za brojne britanske građane bila je jedini monrah za koga su znali - simbol svoje nacije, kraljevstva i Commonwaeltha. Oličenje britanske snage, karaktera - mnogo prije nego što je znala da će postati kraljica.

„Proglašavam pred vama da ću cijelog svog života, bio on dug ili kratak, biti predana službi vama, i službi našoj velikoj imperijalnoj porodici kojoj svi pripadamo”, bila je njena poruka kada je preuzela prijesto.

Sa 25 godina naslijedila je svog oca Georgea Šestog, skoro pet godina nakon što se udala za princa Philipa, rođenog u Grčkoj.

Tokom vladavine duge više od sedamdeset godina, vidjela je transformaciju društva i tehnologije, i upozoravala na opasnost odbacivanja svevremenih ideala zarad korištenja prednosti novih izuma.

Svoj prvi tweet je objavila 2014.

Nema mnogo rekorda koje nije oborila – vladala je duže od bilo kog drugog monarha na svijetu.

„Kao šef Commonwealtha, kraljica je imala veze sa prošlošću. Ponekad je teško pomiriti se sa tom prošlošću, jer kada razmišljate o Britanskom carstvu razmišljate o kolonijalnoj eksploataciji, na primjer. Ali kada je riječ o ovoj kraljici, prvo što vam pada na pamet je njena posvećenost toj organizaciji”, kaže Richard Fitzwilliams, autor i kraljevski analitičar.

Elizabetha je zastupala Britaniju u prijateljstvu sa onima koji su dijelili britanske vrijednosti slobode, jednakosti i demokratije. Sa dostojanstvom se suočavala sa onima koji nisu dijelili te vrijednosti. Biti viđen sa njom bio je način da se stvori utisak prestiža i značaja.

Kraljica nije bila imuna na kritike u sopstvenoj zemlji. Ljevica ju je napadala kao simbol institucije koja je prevaziđena u postmodernom, neoliberalnom i demokratskom svijetu, kao i teret za britanske poreske obveznike.

Smrt popularne princeze Diane bila je prilika za njene kritičare da je optuže za hladnoću i sporost u reagovanju na tu vijest.

„Ono što vam kažem sada, kao vaša kraljica, i kao baka, govorim od srca. Prvo, želim da odam počast Diani. Bila je izuzetno, nadareno biće”, poručila je povodom tog tragičnog događaja.

Vjenčanje njenog unuka princa Williama sa Kate Middleton donijelo je mladalački glamur staroj instituciji.

Kada se princ Harry oženio američkom glumicom Meghan Markle, Elizabetha je bila na čelu porodice za koju je djelovalo da drži korak sa vremenom – popularna, kulturno raznovrsna i globalna.

Međutim, uslijedila su teška vremena. Njen drugi sin princ Andrew bio je pod istragom zbog veza sa osuđenim zlostavljačem maloljetnica.

Harry i Meghan su se razišli sa kraljevskom porodicom zbog optužbi za rasizam.

Poslije smrti princa Philipa, Elizabhetinog supruga, 2021. godine, ostala je jedna nezaboravna fotografija – ožalošćena kraljica sjedi sama, u vrijeme dok Britanijom hara pandemija koronavirusa.

U septembru je imenovala 15. premijera Britanije za vrijeme svoje vladavine, što je bio i njeno posljednji veliki javni angažman.

Kraljica Elizabetha ostaće gigant u historiji britanske nacije, most između njene kolonijalne prošlosti i budućnosti globalnog igrača u svijetu veoma različitom od onog u kojem je rođena.

Tokom posjete Njemačkoj 2015, govorila je o brojnim promjenama koje je iskusila.

„Za našeg života, gospodine predsjedniče, vidjeli smo najgore ali i najbolje od našeg kontinenta. Bili smo svjedoci koliko brzo stvari mogu da se promjene na bolje, ali znamo da moramo da vrijedno radimo na tome da očuvamo prednosti poslijeratnog svijeta”, bile su njene riječi.

Britanska kraljevska tradicija sada je u rukama Elizabethinih nasljednika. Britanija koju nasljeđuju je drastično drugačija – u smislu demografije, kulture i ekonomije.

U globalnom, pluralističkom svijetu, njihov zadatak projektovanja slike britanske veličine, nije ništa manje komplikovan.

XS
SM
MD
LG