Linkovi

Preminula kraljica Elizabetha


Kraljica Elizabetha
Kraljica Elizabetha

Britanska kraljica Elizabetha preminula je u 97. godini u dvorcu Balmoral u Škotskoj, saopšteno je u četvrtak iz Buckinghamske palače. Kraljica Elizabetha je bila najduže na britanskom tronu i bila je najstariji monarh na svijetu.

"Kraljica je preminula mirno u Balmoralu poslijepodne", navodi se u saopštenju i dodaje da će kralj i njegova supruga ostati večeras u Balmoralu i da će se u London vratiti u petak.

Najstariji sin kraljice Elizabethe, 73-godišnji Charles, automatski je postao kralj Ujedinjenog Kraljevstva i šef države 14 drugih zemalja, među kojima su Australija, Kanada i Novi Zeland.

Elizabetha je bila britanska kraljica od 1952. i ranije ove godine proslavila je 70 godina na tronu. Na prijesto je došla kada je imala samo 25 godina, poslije smrti oca kralja Georgea VI. Izrazi saučešća povodom njene smrti stižu iz svih krajeva svijeta, uključujući i Sjedinjene Države.

Zastave su spuštene na pola koplja ispred kraljevskih palata i vladinih zgrada širom Londona.

Kraljičina porodica ranije je doputovala u Balmoral, nakon što su ljekari izrazili zabrinutost zbog njenog zdravlja. Buckinghmaska palata je kraljičine tegobe prošle godine označavala epizodnim problemima pokretljivosti.

Oktobra prošle godine, kraljica je provela jednu noć u bolnici i od tada je primorana da smanji na minimum svoje dnevne obaveze. U srijedu je otkazala virtuelni sastanak sa ministrima, jer su joj doktori savjetovali da odmara.

Dan prije toga, uslikana je sa novom britanskom premijerom Liz Truss, kojoj je povjerila mandat.

Nakon objave prvobitne informacija u vezi sa zdravljem kraljice - novoimenovana premijerka Liz Truss aopštila je da je čitava zemlja zabrinuta.

"Moje misli i misli građana širom Ujedinjenog Kraljevstva su sa Njenim visočanstvom i kraljevskom porodicom", poručila je Truss.

Bijela kuća je prethodno saopštila da američki predsjednik upoznat sa situacijom u vezi sa kraljicom Elizabethom.

"Predsjednik i prva dama su u mislima sa kraljicom i njenom porodicom", izjavio je predstavnik za medije Bijele kuće.

Krunisanje kraljice Elizabethe.
Krunisanje kraljice Elizabethe.

Ispred Buckinghamske palate okupio se se veliki broj ljudi koji su iščekivali vijesti o kraljici.

Kraljica se sa Bidenom sastala prošle godine. Ukupno se sastala sa 13 američkih predsjednika, uključujući i sve američke lidere od Dwighta Eisenhowera, osim Lyndona Johnsona.

XS
SM
MD
LG