Linkovi

Zbog sumnje u izborne prevare još dva zastupnika u Brčkom ostaju u pritvoru


Lokalni izbori 2020
Lokalni izbori 2020

Osnovni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor još dvojici zastupnika u Skupštini Brčko Distrikta, Radoslavu Bogićeviću i Nenadu Kojiću, koji su osumnjičeni da su zloupotrijebili lične dokumente većeg broja građana prijavivši ih za glasanje putem pošte. 

„Sumnja se da su skupštinski zastupnici Radoslav Bogićević i Nenad Kojić, koji su se ponovo kandidirali na te funkcije, zajedno i po prethodnom dogovoru, lično ili posredstvom trećih lica pribavili, a zatim zloupotrijebili preko stotinu kopija ličnih karti građana prijavivši ih za glasanje iz Republike Srbije. Njih dvojica se sumnjiče da su tako stvorili uslove za izvršenje krivičnog djela Prevara pri glasanju, tako što bi na prevaran način iskoristili glasačke listiće i umjesto prijavljenih lica glasali za sebe, odnosno političku stranku čiji su članovi“, navodi se u saopštenju Tužilaštva Brčko distrikta.

Policija je Kojića i Bogićevića uhapsila u četvrtak, 15. oktobra, te ih sutradan dovela u prostorije Tužilaštva Distrikta, gdje ih je tužilac ispitao u svojstvu osumnjičenih, a odmah potom predložio nadležnom sudu da im odredi pritvor.

Usljed opasnosti da će osumnjičeni uticati na svjedoke i tako ometati krivični postupak, Osnovni sud Distrikta im je u subotu, 17. oktobra, odredio predloženu mjeru u trajanju od jednog mjeseca.

S druge strane, njihovom kolegi Peji Mendešu, koji je također pritvoren iz skoro istovjetnih razloga, u međuvremenu je odbijena žalba na rješenje o pritvoru, tvrde iz Tužilaštva.

Da ostaju u pritvoru, Apelacioni sud je odlučio odbijanjem žalbi i Stojana Bavarčića, Jasmina Ravkića, te Mate Gluhakovića koji su, uz skupštinske zastupnike, osumnjičeni za krivična djela iz izborne oblasti. Kako se navodi, među osumnjičenima su i otac jedne od zastupnica u lokalnoj skupštini Slavko Blažević, kome rješenje o pritvoru još nije pravosnažno, te osoba s inicijalima D.J., kao jedini osumnjičeni koji se brani sa slobode.

Zbog sumnji na zloupotrebe u vezi s prijavljivanjem građana Distrikta za glasanje izvan BiH Tužilaštvo Brčko distrikta je u samo petnaest dana otvorilo sedam predmeta obuhvativši istragama ukupno osam osumnjičenih osoba.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG