Linkovi

CIK BiH zaprimila više od 3.500 žalbi za glasanje izvan BiH


Bosnian woman, shown in a mirror, cast his vote at poling station in Sarajevo, Bosnia, on Sunday, Oct. 7, 2018.
Bosnian woman, shown in a mirror, cast his vote at poling station in Sarajevo, Bosnia, on Sunday, Oct. 7, 2018.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) saopštila je da su zaprimili više od 3.500 žalbi nakon što je objavljen Izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH

„U ovom izbornom ciklusu suočili smo se s enormnim brojem prijava za glasanje van Bosne i Hercegovine“, navodi se u saopštenju CIK-a BiH.

Centralna izborna komisija BiH prvi put je na svojoj web stranici objavila Izvod registrovanih birača za glasanje izvan BiH.

Izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine Centralna izborna komisija BiH je, kako se navodi u saopštenju, javno objavila kako bi birač koji je bez svog znanja, odnosno mimo njegove volje upisan u njega, imao mogućnost podnošenja žalbe.

Žalbe su se mogle podnijeti Apelacionom odjeljenju Suda BiH putem CIK-a do subote (3.oktobra) do 24.00 sata.

„Centralna izborna komisija BiH je primila više od 3.500 podnesaka koje u ovom trenutku razmatra. Sve prijave za glasanje izvan BiH, gdje postoji sumnja u postojanje krivičnog djela, CIK će dostaviti Tužilaštvu BiH”, navodi se u saopštenju.

Iz CIK-a BiH podsjećaju da je Izborna posmatračka misija (ODIRH) preporučila, da bi se u svrhu povećanja povjerenja javnosti u integritet procesa registracije birača, razne zainteresovane strane, uključujući i političke stranke i organizacije građanskog društva mogle pozvati da učestvuju u reviziji biračkih spiskova koju bi inicirao i nadzirao CIKBiH.

U saopštenju se navodi kako su dobili veliki broj prijava koje ukazuju na moguće zloupotrebe u izbornom procesu.

„ Zbog toga je urađen veliki broj dodatnih provjera i analiza svake pojedinačno pristigle prijave, u cilju eliminiranja svake eventualne prijave koja ukazuje na zloupotrebu ili ima neku drugu manjkavost“, navodi se u saopštenju.

CIKBiH je na sjednici održanoj 01.10.2020. godine donio Odluku o utvrđivanju i objavi broja birača upisanih u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine za Lokalne izbore 2020. godine.

Utvrđeno je da će se na izvodu iz centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH naći ukupno 101.771 birač, saopšteno je iz CIK-a. Za 27.960 birača odbijen je upis u izvod iz centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH na predstojećim lokalnim izborima.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG