Linkovi

CIK BiH donio odluku o zabrani učešća na izborima Ujedinjenoj Srpskoj


Lokalni izbori 2020
Lokalni izbori 2020

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine (BiH), na hitnoj sjednici održanoj u srijedu (7. oktobra) donijela je nepravosnažnu odluku kojom je poništila ovjeru za učešće na izborima stranke Ujedinjenja Srpska i njenog lidera Nenada Stevandića kaznila sa 10.000 konvertibilnih maraka (oko 5 hiljada eura).

Na ovu odluku postoji mogućnost žalbe Sudu Bosne i Hercegovine.

Članica CIK-a BiH, Ana Jagar na sjednici je podsjetila da je Ujedinjena Srspka je 20. septembra objavila video spot na društvenim mrežama i youtube kanalu, sa sadržajem, koji, kako je rekla, može prenijeti nedvosmislen i neposredan rizik od poticanja na mržnju, izazivanje straha i netoleranciju.

U spotu Ujedinjene Srpske tri mladića razgovaraju kako su "protjerali" Srbe sa Kosova i iz Hrvatske, te kako su ih "zavadili" u BiH. Nakon toga u spotu im prilazi četvrti muškarac koji kaže kako je Republika Srpska "sada ujedinjena". Trojica mladića potom bježe iz ugostiteljskog objekta.

Jegar je podsjetila je da je CIK u okviru svojih nadležnosti tokom kojih prati medijske objave, pokrenuo postupak po službenoj dužnosti, kako bi se utvrdila odgovornosti ove političke stranke, zbog osnovane sumnje da je prekršila odredbe Izbornog zakona.

Navela je i da je prijedlog poslat toj političkoj stranci, koja je dostavila svoje izjašnjenje u kojem navode da razlog objave spota nije predizborna kampanja, nego poziv političkim strankama na ujedinjenje i da smatraju da to ne predstavlja kršenje odredbi Izbornog zakona BiH.

Ujedinjena Srpska, je prema njenim riječima, već ranije sankcionisana, a nakon saznanja da se vodi postupak zbog objave video spota nastavila je sa objavljivanjem spornih sadržaja.

"Prijedlog je da se donese odluka kojom se poništava ovjera političke stranke Ujedinjena Srpska za učešće na lokalnim izorima 2020. godine. Naređuje se uklanjanje video spota sa društvenih mreža i youtube kanala i Nenadu Stevandiću predsjedniku političke stranke, zbog utvrđene lične odgovornosti, izriče se novčana kazna u iznosu od 10 hiljada KM", predložila je Jagar.

Članovi Centralne izborne komisije su ovaj prijedlog podržali jednoglasno.

Iz Ujedinjene Srpske je saopšteno da je u toku sastanak pravnog tima na kojem se razmatra odluka CIK-a o zabrani učenja Ujedinjenih Srpskih na predstojećim Lokalnim izborima 2020. godine.

"Pravni tim će nakon što zaprimi odluku i istu razmotri, odlučiti o daljim koracima koje će preduzeti. Do tada nećemo davati zvanična saopštenja", navode iz ujedinjene Srpske.

Ujedinjena Srpska i njen predsjednik imaju pravo žalbe Sudu BiH.

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini održaće se 15. novembra.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG