Linkovi

Coronavirus u SAD

Prvi slučajevi zaraze na tlu SAD otkriveni su u drugoj polovini februara a prva žrtva podlegla je 29.02.


15:11
16x9 Image Amer Jahić

Otprilike 25 posto od svjetskih 1,2 miliona slučajeva COVID-19 prijavljeno je u Sjedinjenim Državama, podatak je Univerziteta Johnsa Hopkins od nedjelje ujutro.

An ambulance with sirens travels through the city during the outbreak of coronavirus disease (COVID-19) in Brooklyn, New York, U.S., April 4, 2020. Picture taken April 4, 2020. REUTERS/Caitlin Ochs
An ambulance with sirens travels through the city during the outbreak of coronavirus disease (COVID-19) in Brooklyn, New York, U.S., April 4, 2020. Picture taken April 4, 2020. REUTERS/Caitlin Ochs

New York je najteže pogođena američka država coronavirusom, koji do sada odnio više od 3.500 života.

Stručnjaci za javno zdravstvo kažu da će se situacija pogoršati, ne samo za New York, već i za ostatak Sjedinjenih Država.

23:08 4.4.2020
16x9 Image Džeilana Allison

Predsjednik Trump je izjavio da će slijedeća sedmica, po svemu sudeći, biti najteža do sada u borbi Amerike protiv virusa Corona. Bit će, bojim se, puno žrtava, kazao je Trump u subotu popodne govoreći u Bijeloj kući u prisutstvu svog specijalnog tima, predvođenog doktorom Faucijem.

Predsjednik Sjedinjenih Država je dodao da bi broj žrtava bio mnogo veći nego se trenutno previđa za naredne dvije sedmice, da nisu poduzete stroge mjere fizičkog distanciranja u najvećem dijelu zemlje. On je dodao da se Amerika, međutim, mora uskoro "otvoriti" za biznis, polako ali sigurno, jer se neće moći dugo ovako izdržati u ekonomskom smislu.

Doktor Anthony Fauci je ispričao malu anegdotu, unoseći na izvjestan način optimizam u tmurna predviđanja za naredne dvije sedmice.

Dr. Anthony Fauci
Dr. Anthony Fauci

"Sinoć sam sa suprugom izašao da malo prošetam (washingtonskom) avenijom Massachussets, i mnogi restorani su otvoreni za isporuku, ili narudžbe koje sami preuzmete. Vidio sam brojne svoje sugrađane kako stoje smireno u redovima pred restoranima, udaljeni jedni od drugih najmanje 6 stopa (metar i 80 centimetara). Shvatio sam da naš narod razumije zašto smo uveli ove sve mjere, da su to prihvatili i toga se pridržavaju, ja vam kažem: ako nastavimo još neko vrijeme s ovim mjerama, ako budemo strpljivi i disciplinirani, vidjećete da će se krivulja širenja bolesti sve više spuštati... Mi ćemo ovo izdržati i prevazići kao nacija...", kazao jer dr. Fauci.

15:41 4.4.2020
16x9 Image Amer Jahić

U Sjedinjenim Državama koronavirusom je zaraženo gotovo 280 hiljada ljudi, dok je više od 7.100 preminulo.

Dva glavna žarišta zaraze - države New York i Louisiana - u petak su zabilježile najveći skok u broju smrtnih slučajeva od koronavirusa, dok je Bijela kuća uputila pomiješane poruke o tome da li bi Amerikanci trebalo da pokrivaju lice kada izađu napolje.

Employees deliver a body at Daniel J. Schaefer Funeral Home, Thursday, April 2, 2020, in the Brooklyn borough of New York.
Employees deliver a body at Daniel J. Schaefer Funeral Home, Thursday, April 2, 2020, in the Brooklyn borough of New York.

Pandemija je opteretila bolnice širom zemlje, a guverneri, gradonačelnici i ljekari već nedjeljama upozoravaju na nedostatak zaštitne opreme za ekipe hitne pomoći i zdravstvene radnike, kao i na nestašice respiratora i druge vitalne medicinske opreme.

S obzirom na to da su federalne strateške zalihe te opreme gotovo istrošene, savezne države su prinuđene da se takmiče na otvorenom tržištu za ključne resurse.

Grad New York, epicentar epidemije u Americi u kojem je zabilježeno više od četvrtine od ukupnog broja žrtava, ima samo nekoliko dana da se pripremi za najgori nalet zaraze, rekao je gradonačelnik Bill de Blasio.

Guvernel Andrw Cuomo kaže da je od koronavirusa umrlo još 630 stanovnika, što su najsmrtonosnija 24 sata u državi Njujork do sada, te da je broj žrtava porastao na 3.565.

Rekao je i da je da je 15.905 osoba u bolnici, a 4.126 na intenzivnoj njezi. Naveo je i da će New York dobiti 1.000 respiratora iz Kine.

"To je velika stvar i značajno će pomoći", rekao je Cuomo i dodao da Oregon takođe šalje 140 respiratora u New York.

Guverner je nedavno izdao uredbu kojom se čak privatnim bolnicama nalaže da pošalju respiratore u zdravstvene ustanove, u kojima postoji najveća potreba.

Donald Trump
Donald Trump

Amerikanci, gotovo svi pod naredbom da ne izlaze iz kuće osim ako idu u nabavku hrane ili kod ljekara, su prethodnih dana čuli suprostavljene poruke o tome da li bi trebalo da nose maske kada izađu napolje.

Predsjednik Donald Trump je na brifingu u Bijeloj kući u petak dodatno zbunio javnost nakon što je objavio da federalne zdravstvene vlasti sada preporučuju da građani pokrivaju lice platnom da bi spriječili širenje virusa, ali i naglasio da je to dobrovoljno, i da on sam neće poslušati tu preporuku.

10:16 4.4.2020
16x9 Image Amer Jahić

Predsjednik Donald Trump objavio je u petak nove federalne smjernice kojima se Amerikancima preporučuje da pokrivaju lice kada izađu napolje da bi pomogli da se spriječi širenje koronavirusa.

Trump je takođe odmah rekao da nema namjeru da posluša taj savjet, uz poruku: "Moj izbor je da to ne radim".

Učitajte još

Komentari

XS
SM
MD
LG