Linkovi

Coronavirus u SAD

Prvi slučajevi zaraze na tlu SAD otkriveni su u drugoj polovini februara a prva žrtva podlegla je 29.02.


17:50 16.3.2020

Najveći američki stručnjak za virologiju, i jedan od najvećih svjetskih stručnjaka za infektivne bolesti, Doktor Anthony Fauci, je izjavio da je predsjedniku Trumpu preporučio mogucnost karantina na nacionalnom nivou kako bi se zaustavilo širenje zaraze virusom korona.

Dr. Fauci je rekao da bi volio vidjeti maksimalno smanjenje medjusobnih interakcija, i zatvaranje svih javnih prostora na par nedjelja, kako je to uradjeno u Italiji. To bi značilo zatvaranje biskopa, pozorišta, shopping centara, kafića, barova i restorana - a ostale bi otvorene samo apoteke i prodavnice hrane. Veliki broj saveznih država je već uveo takav karantin, medju njima posljednja savezna drzava Maryland,u kojoj se takav karantin uvodi od večeras.

Trenutno je prema procjenama najmanje 3800 osoba u Americi zaraženo virusom, a potvrđeno testom, dok je namanje 69 podleglo.

Anthony Fauci
Anthony Fauci

18:19 16.3.2020
16x9 Image Džeilana Pećanin-Allison

Predsjednik Trump je poručio narodu da ne stvara nepotrebne nestašice hrane i sanitetskih proizvoda, rekavši da za to nema potrebe i samo otežava proizvođačima i prodavnicama da dopreme novu robu na vrijeme. Trump je rekao da ne postoje nestašice vode, toaletnog papira i slično- već da su se stvorile kupovinom nenormalnih količina tih proizvoda kada je panika počela da se širi.

Veliki dio lanaca prodavnica prehrambenih proizvoda i apoteka smanjuje broj sati rada sa mušterijama, kako bi preostale sate iskoristili za dopremu robe i popunu ispražnjenih polica. Neke velike prodavnice hrane, kao sto je Whole Foods, uvele su smjene u cijela 24 sata, kako bi se prodavnice obnmovile tijekom noći sa svim potrebnim proizvodima.

Čelnik task force-a za borbu protiv širenja virusa, potpredsjednik Mike Pence, je saopćio danas da se u toku dana mogu očekivati nove upute vlade narodu.

USA, Washington, Donald Tramp adressing from White house about the coronavirus
USA, Washington, Donald Tramp adressing from White house about the coronavirus

20:34 16.3.2020
16x9 Image Aldin Arnautović

Američki naučnici počeli su prvu fazu testiranja vakcine za coronavirus na ljudima u nadi da bi u rekordnom roku mogli da razviju potencijalnu COVID19 vakcinu. Prve injekcije primili su zdravi volonteri na Institutu za istraživanja u Sijetlu.

Učestvuje 45 volontera, koji će primiti dvije doze, u razmaku od mjesec dana.

Ovo je samo početak serije eksperimenata na ljudima, s ciljem da se pokaže da li su vakcine sigurne i da li su uopšte efikasne. Čak i da se pokaže da je sve u redu, injekcije ne bi ušle u upotrebu u narednih godinu, godinu i po dana, rekao je Entoni Fauči iz Nacionalnih instituta za zdravlje SAD.

21:02 16.3.2020

Predsjednik Donald Trump se upravo obratio medijima iz Bijele kuće, uz prisutnost svog specijalnog tima za vanredno stanje uzrokovano pandemijom virusa Korona, uključujući glavnog savjetnika za pandemiju, dr. Anthony Faucija.

Trump je zamolio američki narod da se pridržava uputa u svojim matičnim saveznim državama, koje izdaju lokalne vlasti i guverneri saveznih država. Predsjednik je rekao da za sada još nema objave obaveznog karantina na nacionalnom nivou, ali je pozvao sve ljude u Americi da pomognu medicinskim radnicima i Vladi da se pandemija suzbije - tako sto će se pridržavati uputa da nema okupljanja u broju većem od 10 osoba.

U.S. President Trump speaks about coronavirus (COVID-19) pandemic at the White House in Washington
U.S. President Trump speaks about coronavirus (COVID-19) pandemic at the White House in Washington

On je također rekao da su preporuke njegovog tima da se u najteže pogođenim područjima barovi, kafei i restorani zatvore, ali je naglasio da nema za sada obaveznog karantina za cijelu zemlju. Također je zamolio da cijela porodica ostane u totalnoj izolaciji nekoliko nedjelja ukoliko je jedan član porodice obolio.

Doktorica Deborah Brix, također iz specijalnog tima Bijele Kuće, je poručila: "Ako se budemo pridržavali ovih važnih uputa, i do mogućeg maksimuma upražnjavali tzv. društvenu distancu (Social Distancing), onda uskoro više nećemo morati brinuti imaju li klinike dovoljno ventilatora."

Predsjednik je rekao i da je imao razgovore sa članovima zemalja G7, a dodao je da će se tržišta novca lako oporaviti čim se suzbije pandemija, te da novčani marketi definitivno sada nisu najvažniji - već zdravlje ljudi."

Učitajte još

XS
SM
MD
LG