Linkovi

Broj žrtava koronavirusa u SAD premašio 100 hiljada


New York (Foto: AP/Frank Franklin II)
New York (Foto: AP/Frank Franklin II)

Koronavirus je odnio više od 100 hiljada života u Sjedinjenim Državama, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

Za oko tri mjeseca, više Amerikanca je umrlo od COVIDa 19 nego tokom Korejskog i Vijetnamskog rata i sukoba u Iraku od 2003. do 2011. godine zajedno, prenosi agencija Reuters.

Od nove respiratorne bolesti takođe je umrlo više ljudi nego za vrijeme epidemije AIDS od 1981. do 1989. godine. Koronavirus je daleko smrtonosniji od sezonskog gripa posljednjih više decenija. Grip je posljednji put odnio toliko života u sezoni 1957-1958, kada je preminulo 116 hiljada.

U Americi je zaraženo više od 1,7 miliona ljudi, a broj potvrđenih slučajeva je protekle nedjelje rastao u pojedinim državama na jugu, pokazuje Reutersova analiza. Sve američke države su počele da se otvaraju, a od petka će restrikcije početi da se ublažavaju i u Vašingtonu.

Eksperti vjeruju da je broj žrtava u SAD značajno veći i da su mnogi umrli od COVID 19, a da nikada nisu bili testirani.

Predsjednik Donald Trump je u početku umanjivao značaj koronavirusa, za koji je govorio da nije gori od običnog gripa. Takođe je predviđao da zemlja neće dostići cifru od 100 hiljada žrtava. Međutim, glavni ekspert za zarazne bolesti i član tima Bijele kuće za Kovid 19 Entoni Fauči je već u martu upozoravao da bi koronavirus mogao da odnese više od 100 hiljada života u Americi.

“Mislim da će biti značajno manje od tog broja", rekao je Trump 10. aprila.

Deset dana kasnije je rekao:

"Biće od 50 do 60 hiljada ljudi".

Deset dana poslije toga je poručio:

"Vjerovatno se krećemo ka 60 do 70 hiljada", podseća agencija AP.

Pojedini smatraju da je broj žrtava naglo porastao zato što je predsjednik Trump sporo reagovao na krizu. Međutim, Trump je iznio tvrdnju da je smrtnost mogla da bude 20 puta veća bez njegovih poteza. Takođe je pozvao države da otvore svoje ekonomije nakon više mjeseci restriktivnih mjera.

Virus je naročito teško pogodio grad New York i okolna predgrađa, gdje je umrlo više od 20 hiljada ljudi. Na vrhuncu epidemije, u New Yorku su dnevno umirale stotine ljudi, a bolnice i ekipe hitne pomoći su bile preopterećene.

Na globalnom nivou, od koronavirusa je oboljelo više od 5,6 miliona ljudi, a najmanje 350.000 je umrlo. Južna Amerika je sada žarište pandemije, a Brazil je drugi u svijetu po broju potvrđenih slučajeva. U Evropi je ukupno oko 170 hiljada žrtava,

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG