Linkovi

Program uživo Coronavirus u SAD

Prvi slučajevi zaraze na tlu SAD otkriveni su u drugoj polovini februara a prva žrtva podlegla je 29.02.


21:38
16x9 Image Aldin Arnautović

Predsjednik Trump najavio je mogućnost uvođenja kratkotrajnog karantina u Njujorku, Nju Džersiju i Konektikatu, možda već tokom vikenda, da bi se spriječilo da se zaraza koronavirusa proširi na države koje imaju manje inficiranih.

Federalna vlada po zakonu ima pravo da uvede mjere da bi spriječila širenje prenosivih bolesti između država ali nije jasno da li to znači da Trump može da naredi stanovnicima pojedinačnih država da ne napuštaju svoje kuće.

Brod-bolnica američke mornarice "USS Comfort" isplovio je iz Norfolka u Virdžiniji za Njujork da bi pomogao u odgovoru na pandemiju.

U.S. President Donald Trump participates in a send off for the Navy hospital ship USNS Comfort
U.S. President Donald Trump participates in a send off for the Navy hospital ship USNS Comfort

10:38
16x9 Image Aldin Arnautović

Američki predsjednik Donald Trump naredio je kompaniji General Motors da počne da proizvodi respiratore za oboljele od koronavirusa, pozivajući se na zakon o odbrambenoj proizvodnji navodi se u saopštenju.

Ovim zakonom predsjedniku se omogućava da primora kompanije da u vanrednim okolnostima osposobe industrijski sektor za potrebe bezbjednosti zemlje.

Trump je u saopštenju naveo da General Motors "gubi vrijeme" i da je neophodna akcija kako bi se spasili životi Amerikanaca i dodao da će ta odluka omogućiti bržu proizvodnju respiratora.

Auto workers at a General Motors assembly plant
Auto workers at a General Motors assembly plant

19:55 27.3.2020
16x9 Image Amer Jahić

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je prijedlog paketa ekonomske pomoći u iznosu od dvije hiljade milijardi dolara, čija je svrha umanjivanje ekonomskih posljedica koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prethodno ga je usvojio Predstavnički dom, tijelo američkog Kongresa u kome većinu čine demokrate.

U srijedu kasno uveče isti dokument usvojio je Senat u kome većinu imaju republikanci. Da bi prijedlog o najvećoj državnoj ekonomskoj pomoći u američkoj istoriji stupio na snagu - bilo je potrebno ga potpisom potvrdi predsjednik SAD-a Donald Trump.

U.S. Capitol
U.S. Capitol

Paketom ekonomske pomoći predviđen je fond od 500 milijardi dolara za ugroženu industriju i slična suma novca od koje će američkim domaćinstvima direktno biti uplaćeno do 3.000 dolara.

Prijedlog uključuje i 350 milijardi dolara za kredite malim privrednicima, kao i 250 milijardi dolara za pomoć nezaposlenima. Planirano je izdvajanje u iznosu od stotinu milijardi dolara za bolnice i zdravstvene sisteme.

Riječ je o najvećem paketu pomoći koji je Kongres ikada odobrio. Odgovara skoro polovini novčane sume koju američka vlada troši godišnje.

17:42 27.3.2020
16x9 Image Džeilana Allison

Prema najnovijoj američkoj studiji, kako je javio Reuters, broj oboljelih Amerikanaca u bolnicama mogao bi dostići vrhunac s početkom druge sedmice aprila.

Smrtnih slučajeva bi moglo biti čak i u julu, iako je znanstvenički konsensus da bi do juna najkasnije, broj mrtvih dnevno trebao biti ispod 10 osoba, čime se širenje bolesti prestaje karakterizirati kao epidemija.

Prazne ulice u Los Angelesu, 19. mart 2020.
Prazne ulice u Los Angelesu, 19. mart 2020.

Predviđanja broja žrtava za Sjedinjene Države variraju između 38 i 160 hiljada, a razlike u brojevima ovise o ogromnim razlikama od područja do područja u brzini sirenja bolesti, što je fenomen koji znanstvenici još ne mogu objasniti.

Ovu studiju, koja je zasnovana na statistčkim podacima saveznih drzava, lokalnih vlada i americkih bolnica, vodio je doktor Christopher Murray, direktor Instituta za zdravstvena mjerenja i evaluacije Univerziteta Washingtona.

Sjedinjene Države su prema današnjim izvještajima, prve po broju zaraženih virusom korona u svijetu. Prema podacima od petka ujutro, imaju preko 86 hiljada oboljelih, što je više nego je oboljelih u Kini od početka širenja pandemije.

Učitajte još

Komentari

XS
SM
MD
LG