Linkovi

Bliskoistočni raketni napadi povećavaju rizik od eskalacije Gaze


Tenzije na Bliskom istoku
Tenzije na Bliskom istoku

Raketni napadi u Siriji, Libanu, Iraku i Jemenu u subotu bacili su u fokus sve veći rizik od rata u Gazi koji bi pokrenuo širi regionalni sukob koji bi suprotstavio Iran i njegove saveznike Izraelu i Sjedinjenim Državama.

Iran je rekao da je pet članova Revolucionarne garde ubijeno u raketnom napadu na kuću u Damasku za koji je okrivio Izrael, a sigurnosni izvori u Libanu rekli su da je tamošnji izraelski napad ubio člana Hezbolaha koji podržava Iran.

Kasnije u subotu, projektili i rakete koje su ispalili militanti koje podržava Iran u Iraku, gdje su takve grupe gađale američke snage, pogodile su zračnu bazu al-Asad, saopćila je američka Centralna komanda.

Sjedinjene Države su također saopćile da su gađale projektil koji je grupa Huti u Jemenu, koju podržava Iran, ciljala u Crveno more, a koju su nazvali prijetnjom brodarstvu.

Sukob u Gazi počeo je 7. oktobra kada su borci Hamasa upali na graničnu odbranu kako bi napali izraelske baze i gradove, ubivši više od 1.200 ljudi i zarobivši više od 200 talaca.

Izrael je u subotu gađao mete širom Pojasa Gaze, dok su njegovi avioni bacali letke na južnu oblast Rafah pozivajući Palestince koji tamo traže utočište da pomognu u lociranju talaca koje drži Hamas, rekli su stanovnici.

Hamas je dio iranske "Osovine otpora", regionalnog saveza koji također uključuje libanonski Hezbolah, sirijsku vladu predsjednika Bashara al-Assada, grupe šiitske milicije u Iraku i Huti koji kontroliraju veći dio Jemena.

Usred pojačanih regionalnih tenzija, iranski predsjednik Ebrahim Raisi obećao je da će kazniti Izrael za njegov napad u Siriji, nazivajući to "zločinima" na koje neće ostati bez odgovora, navodi se u saopštenju iranskog državnog emitera IRIB.

Tri oficira Revolucionarne garde koji su ubijeni u izraelskom napadu opisani su u iranskim državnim medijima uz počasni naziv koji se koristio samo za generale, što sugerira da su mete bili viši komandanti.

Nije bilo komentara iz Izraela, koji obično ne raspravlja javno o takvim napadima.

Izraelsko intenzivno bombardovanje Gaze od 7. oktobra, za koje zdravstvene vlasti u enklavi pod upravom Hamasa kažu da je ubilo skoro 25.000 Palestinaca, brzo je pokrenulo granične sukobe između Izraela i libanonskog Hezbolaha.

NAPADI I PROTIVNAPADI

U posljednja tri mjeseca Izrael je također više puta gađao iranske ciljeve u Siriji, dok su grupe koje podržava Iran u Siriji i Iraku pucale na američke ciljeve u tim zemljama.

Osim Gaze, poprište sukoba sa najširim međunarodnim odjekom bilo je Crveno more, gdje su Huti više puta ciljali brodove za koje kažu da su vezani za Izrael ili su povezani s njim. Neke kompanije izbjegavaju ključni plovni put, zadajući udarac globalnoj trgovini.

Američki i britanski napadi protekle sedmice bili su usmjereni na snage Huta u Jemenu.

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije izrazio je zabrinutost da bi tenzije u Crvenom moru zbog napada Huta i američkih protunapada mogle izmaći kontroli na Bliskom istoku.

"Mislim, naravno, veoma smo zabrinuti", rekao je princ Faisal bin Farhan za CNN 'Fareed Zakaria GPS' u intervjuu koji će biti emitovan u nedjelju. "Nalazimo se u veoma teškom i opasnom vremenu u regionu i zato pozivamo na deeskalaciju."

Regionalni i iranski izvori kažu da Iran i Hezbolah imaju osoblje u Jemenu koje pomaže u direktnim napadima na brodarstvo, iako su Huti to negirali.

U Gazi su se u subotu palestinski borci borili protiv tenkova koji su pokušavali da se potisnu u istočna predgrađa oblasti Džabalije u sjevernom pojasu, odakle je Izrael počeo da povlači trupe i prelazi na operacije manjeg obima, rekli su stanovnici i militanti.

Izraelska vojska je saopćila da su avioni napali militantne odrede koji su pokušavali postaviti eksploziv u blizini trupa i ispaliti rakete na tenkove u sjevernoj Gazi i rekla da su gađali ciljeve širom Gaze.

Također u subotu, izraelska vojska je saopćila da su na kraju kilometarskog tunela u Gazi, branjenog minama, vojnici otkrili skučene ćelije u kojima je Hamas držao oko 20 talaca. Nije bilo talaca kada je skrovište pronađeno.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG