Linkovi

UN: U ratu u Gazi svakih 10 minuta rađa se jedna beba


Palestinka kupa bebu u kampu za raseljene u Rafi, na jugu Gaze (Foto: AFP)
Palestinka kupa bebu u kampu za raseljene u Rafi, na jugu Gaze (Foto: AFP)

Ujedinjene nacije saopštile su u petak da se hiljade beba rađa u nezamislivim uslovima u Gazi, od početka rata prije više od tri mjeseca.

Portparolka UNICEF-a Tess Ingram, koja je nedavno posjetila Pojas Gaze, opisala je kako su majke krvarile na smrt, dok je jedna medicinska sestra morala da izvrši carske rezove na šest mrtvih žena.

Gotovo 20.000 beba rođeno je u ratu koji je počeo nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, saopšteno je iz UNICEF-a.

"Svakih 10 minuta rađa se beba u tom užasnom ratu. Biti majka bi trebalo da bude povod za slavlje. U Gazi to znači da se još jedna beba rađa u paklu. Patnje novorođenčadi, dok neke majke krvare na smrt, trebalo bi da nas drže budnim noću", rekla je Ingram novinarima u Ženevi, putem video linka iz Omana.

U Hamasovom napadu na Izrael ubijeno je oko 1.140 ljudi u Izraelu, uglavnom civila, prema podacima agencije AFP zasnovanim na zvaničnim podacima.

Izrael je obećao da će u znak odmazde uništiti Hamas, kojeg SAD označavaju kao terorističku organizaciju. Izraelske snage pokrenule su vazdušnu i kopnenu ofanzivu u kojoj je ubijeno najmanje 24.760 Palestinaca, od kojih su oko 70 odsto žene, djeca i adolescenti, prema podacima ministarstva zdravlja u Gazi kojim upravlja Hamas.

Ingram je opisala "veoma uznemirujuće" sastanke sa ženama uhvaćenim u haosu. Jedna od njih, Mašel, bila je trudna kada je pogođena njena kuća. Suprug joj je bio zatrpan ispod ruševina nekoliko dana, a njena beba je prestala da se pomjera u stomaku.

"Kaže da je poslije mjesec dana sigurna da je njena beba mrtva. I dalje čeka na zdravstvenu njegu", ispričala je Ingram. Mašel joj je rekla i da je najbolje da se beba "ne rodi u ovoj noćnoj mori".

Ingram je takođe govorila o medicinskoj sestri Vebdi, koja je proteklih osam nedelja morala da izvrši hitne carske rezove na šest mrtvih žena.

"Majke se suočavaju sa nezamislivim izazovima kada je riječ o pristupu adekvatnoj zdravstvenoj njezi, ishrani i zaštiti prije, tokom i posle porođaja. Situacija u kojoj se nalaze trudnice i novorođenčad u Pojasu Gaze je nevjerovatna, i zahtijeva intenziviniju i hitnu akciju", poručila je Ingram.

Stopa smrtnosti među bebama u Gazi je nepoznata u ovom trenutku, rekla je Ingram, ali i dodala da se može reći "da djeca sada umiru zbog humanitarne krize na terenu, kao i bombi i metaka".

Većina trudnica u Gazi sada je u bolnici Emarti u Rafi, navela je Ingram.

"Osoblje bolnice, suočeno sa velikim brojem pacijenata i ograničenim resursima, primorano je da pušta majke iz bolnice tri sata od carskog reza. Zbog tih uslova, majke su u opasnosti da pobace, rode mrtvu bebu, prijeveremeno se porode, umru i dožive emotivnu traumu", upozorila je portparolka UNICEF-a.

Rekla je i da mnoge trudnice, dojilje i bebe žive u "nehumanim" uslovima, uključujući i privremena skloništa, sa lošom ishranom i nesigurnom vodom.

Zbog toga je, kako je upozorila, "oko 135.000 djece mlađe od dvije godine u opasnosti od ozbiljne neuhranjenosti".

"Čovječanstvo ne može više da dozvoli ovu iskrivljenu verziju normalnosti. Majkama i novorođenčadima je potrebno humanitarno primirje", zaključila je Ingram.

XS
SM
MD
LG