Linkovi

U napadu Izraela ubijeni sirijski čelnici Iranske revolucionarne garde


Dim koji se diže iznad Damaska nakon izraelskog udara
Dim koji se diže iznad Damaska nakon izraelskog udara

Izraelski raketni napad na glavni grad Sirije Damask u subotu je ubio četiri pripadnika iranske Revolucionarne garde, uključujući šefa informativne jedinice, rekao je za Reuters sigurnosni izvor u regionalnoj prosirijskoj alijansi.

U Teheranu je Revolucionarna garda pobrojala četiri vojna savjetnika koji su ubijeni u izraelskom napadu, ali nisu rekli njihove činove, te je rekla da će daljnji detalji biti objavljeni naknadno. Iranska državna televizija saopćila je da je ciljana zgrada rezidencija iranskih savjetnika u glavnom gradu Sirije.

Iz Izraela, koji već dugo vodi kampanju bombardovanja iranskog vojnog i sigurnosnog prisustva u Siriji, nije bilo komentara. Prešao je na smrtonosnije udare nakon napada militanata palestinske islamističke grupe Hamas iz Gaze koju podržava Iran 7. oktobra na Izrael.

Sirijski državni mediji izvijestili su o izraelskom "zračnom napadu" na zgradu u četvrti Mazzeh u Damasku i rekli da je sirijska protuzračna odbrana oborila više projektila.

Sigurnosni izvor, dio mreže grupa bliskih sirijskoj vladi i njenom glavnom savezniku Iranu, rekao je da su višekatnu zgradu koristili iranski savjetnici koji podržavaju vladu predsjednika Bashara al-Assada, te da je potpuno sravnjena od strane "precizno ciljanih izraelskih raketa".

Izvor je rekao da je ubijena i peta osoba, ali nije mogao odmah da identifikuje nacionalnost.

Essam Al-Amin, šef bolnice Al-Mowasat u Damasku, rekao je za Reuters da je njegova bolnica primila jedan leš i tri ranjene osobe, uključujući jednu ženu, nakon subotnjeg napada.

Reutersov svjedok u Mazzehu vidio je kola hitne pomoći i vatrogasna vozila okupljena oko mjesta napada, koje je bilo ograđeno.

Palestinski islamski džihad, palestinska frakcija koju podržava Iran prisutan u Siriji i Libanu, osudila je subotnji zračni napad, ali je rekla Reutersu da niko od njihovih članova nije ranjen, odbacujući izvještaje da su neki bili u bombardiranoj zgradi.

Iran i njegovi vojni saveznici u Siriji ukorijenili su se u širokim područjima istočne, južne i sjeverne Sirije i u nekoliko predgrađa oko glavnog grada, kako bi pružili podršku Asadu od domaćih neprijatelja i zadirali u najvećeg neprijatelja Izrael.

U decembru je u izraelskom zračnom napadu ubijena dva pripadnika Garde, a u drugom u blizini Damaska 25. decembra ubijen je viši savjetnik Garde koji je nadgledao vojnu koordinaciju između Sirije i Irana.

Izrael je odgovorio na šokantni napad Hamasa 7. oktobra pokretanjem razornog zračnog i kopnenog rata u Gazi s ciljem iskorijenjivanja svoje vladajuće islamističke grupe. Konflikt je odjeknuo na Bliskom istoku, a nasilje je naraslo u Siriji, Libanu, sjevernom Iraku i u Crvenom moru.

U Libanu, teško naoružani iranski posrednici Hezbollah, kao i lokalna krila palestinskih militantnih grupa ispalili su rakete preko granice na Izrael u znak solidarnosti s Palestincima u Gazi.

U subotu su u izraelskom napadu na jugu Libana ubijena dva pripadnika Hamasa dok su putovali u svom automobilu, izjavila su za Reuters tri sigurnosna izvora.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG