Linkovi

Bitka u Khan Yunisu ugrožava jedinu veliku bolnicu u Gazi koja i dalje radi


Šteta od izraelskog bombardovanja u bolnici Naser u Khan Yunisu, decembar 2023. (STRINGER / AFP)
Šteta od izraelskog bombardovanja u bolnici Naser u Khan Yunisu, decembar 2023. (STRINGER / AFP)

Izraelske snage napredovale su ka jugu Pojasa Gaze i gradu Khan Yunisu, odakle bježe hiljade ljudi koji su se tamo sklonili sa sjevera. Najžešća bitka do sada u tom gradu ugrožava i bolnicu - najveću u Gazi koja trenutno radi.

Izraelska vojska je saopštila da je u Khan Yunisu eliminisala desetine terorista uz pomoć tenkova i vazdušnih napada, kao i da je u posljednjih 24 sata samo u Khan Yunisu ubijeno 40 boraca. Te brojke je nemoguće nezavisno potvrditi.

Ljekari bez granica, čije se osoblje nalazi u bolnici Naser, kažu da pacijenti i raseljeni koji su sklonište potražili u bolnici, sada panično iz nje bježe.

U Rafi, gradu koji se nalazi još južnije na granici sa Egiptom, u napadima preko noći ubijeno je 16-oro ljudi.

Više od tri mejseca od početka rata, poginulo je više od 24.000 Palestinaca i veliki dio Pojasa Gaze je sravnjen sa zemljom. U napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra poginulo je 1.200 ljudi, a 240 su oteti kao taoci.

Skoro cijela populacija Gaze sada se nalazi u područjima Rafe i Deir al Balaha na jugu. Izrael za sada nije rekao da li planira napad na ove gradove, ali kaže da neće prestati sa napadima dok ne uništi Hamas.

Borbe oko ključne bolnice

Stanovnici Khan Yunisa rekli su da su se borbe približile bolnici Naser, jedinoj velikoj koja i dalje radi u Gazi, a u kojoj se nalaze i ranjeni i izbjegli iz drugih dijelova enklave.

"Ono što se dešava u Khan Yunisu je potpuno bezumlje, grad se bombarduje sa svih strana, sa kopna i iz vazduha", rekao je Abu el Abed, koji je sa porodicom ranije pobjegao iz grada Gaze.

Izraelski zvaničici optužili su Hamas da se nalazi u bolnici Naser, što osoblje negira. Izrael je iznosio slične optužbe ranije tokom rata za bolnicu Al Šifa.

Dvije trećine bolnica u Gazi, uključujući i sve na sjeveru enklave, su prestale da rade. Ostale rade samo povremeno. Ako se zatvori i bolnica Naser, ranjeni će imati veoma ograničenu njegu.

"Prema riječima Ljekara bez granica u bolnici Naser, prošle noći su izraelske snage žestoko bombardovale to područje - bez naredbe za evakuaciju, zbog čega su hiljade raseljenih civila i pacijenata bježale u panici", pišu Ljekari bez granica na X-u.

Leo Cans, šef misije te organizacije za Palestinu, rekao je da su borbe veoma blizu bolnice:

"Čujemo da okolo pada mnogo bombi, mnogo se puca. Ranjeni koje zbrinjavamo, mnogi su izgubili ruke ili noge, to su kompleksne povrede koje zahtijevaju brojne operacije. A mi sada nemamo kapaciteta da se time bavimo, to mora da prestane".

Izraelci su obilježili prvi rođendan najmlađeg taoca, bebe Kfira Bibasa, koji nije bio među oslobođenim taocima u novembru. Hamas kaže da više ne drži djecu kao taoce, i da su Kfir, njegov 4-godišnji brat i njihova majka ubijeni u izraelskom napadu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG