Linkovi

Netanyahu se protivi postojanju palestinske države


Slika snimljena sa položaja u južnom Izraelu uz granicu s pojasom Gaze 18. januara 2024.
Slika snimljena sa položaja u južnom Izraelu uz granicu s pojasom Gaze 18. januara 2024.

Premijer Benjamin Netanyahu u četvrtak je odbacio pozive Sjedinjenih Država da se smanji izraelska vojna ofanziva u pojasu Gaze ili preduzmu koraci ka uspostavljanju palestinske države nakon rata, što je odmah izazvalo ukor Bijele kuće.

Napetost naprijed-nazad je postao širok raskol između dva saveznika oko obima izraelskog rata i njegovih planova za budućnost opkoljene teritorije.

"Očigledno je da vidimo drugačije", rekao je portparol Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Netanyahu je govorio samo dan nakon što je američki državni sekretar Antony Blinken rekao da Izrael nikada ne bi imao "istinsku sigurnost" bez puta prema nezavisnosti Palestine . Ranije ove sedmice, Bijela kuća je također objavila da je "pravo vrijeme" da Izrael smanji intenzitet svoje razorne vojne ofanzive u Gazi.

Na konferenciji za novinare koju je prenosila nacionalna televizija, Netanyahu je pokazao prkosan ton, ponavljajući da Izrael neće zaustaviti svoju ofanzivu dok ne ostvari svoje ciljeve uništavanja militantne grupe Hamas u Gazi i vraćanja kući svih preostalih talaca koje drži Hamas.

On je odbacio tvrdnje sve većeg hora izraelskih kritičara da ti ciljevi nisu ostvarivi, obećavši da će nastaviti dalje još mnogo mjeseci. "Nećemo se zadovoljiti ničim osim apsolutnom pobjedom", rekao je Netanyahu.

Izrael je započeo ofanzivu nakon neviđenog prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra u kojem je ubijeno 1.200 ljudi, a oko 250 drugih uzeo za taoce. Izrael vjeruje da je oko 130 talaca ostalo u zarobljeništvu Hamasa. Rat je podstakao tenzije širom regiona, prijeteći da rasplamsa druge sukobe.

Izraelski napad, jedna od najsmrtonosnijih i najrazornijih vojnih kampanja u novijoj historiji, ubio je skoro 25.000 Palestinaca, prema zdravstvenim vlastima Gaze, izazvao je široko rasprostranjeno razaranje i protjerao preko 80% od 2,3 miliona ljudi na toj teritoriji iz njihovih domova.

Zapanjujuća cijena rata dovela je do sve češćih poziva međunarodne zajednice da se zaustavi ofanziva. Nakon što su Izraelu prvobitno pružile punu podršku u ranim danima rata, Sjedinjene Države, najbliži saveznik Izraela, počele su izražavati sumnje i pozvale Netanyahua da iznese svoju viziju poslijeratne Gaze.

Sjedinjene Države su saopćile da bi međunarodno priznate palestinske vlasti, koje upravljaju poluautonomnim zonama na Zapadnoj obali koju su okupirali Izrael, trebalo "revitalizirati" i vratiti se u Gazu. Hamas je zbacio vlast iz Gaze 2007.

SAD su također pozvale na korake ka uspostavljanju palestinske države. Palestinci traže Gazu, Zapadnu obalu i istočni Jerusalem za svoju državu. Ta područja je zauzeo Izrael 1967.

Govoreći u srijedu na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, u Švicarskoj, Blinken je rekao da je rješenje o dvije države najbolji način da se zaštiti Izrael, ujedini umjerene arapske zemlje i izoluje najveći izraelski neprijatelj, Iran.

Bez "puta do palestinske države", rekao je, Izrael neće "dobiti istinsku sigurnost".

Na istoj konferenciji, ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije rekao je da je kraljevina spremna uspostaviti pune odnose s Izraelom kao dio većeg političkog sporazuma. "Ali to se može dogoditi samo kroz mir za Palestince, kroz palestinsku državu", rekao je.

Netanyahu, koji vodi vladu krajnje desnice koja se protivi palestinskoj državnosti, ponovio je svoje dugogodišnje protivljenje rješenju o dvije države. Rekao je da će palestinska država postati polazna rampa za napade na Izrael.

Rekao je da Izrael "mora imati sigurnosnu kontrolu nad cijelom teritorijom zapadno od rijeke Jordan", dodajući: "To je u koliziji s idejom suvereniteta. Šta možemo?”

"Ovu istinu govorim našim američkim prijateljima i kočim pokušaj da nas primoraju na realnost koja bi ugrozila državu Izrael", rekao je.

Komentari su izazvali hitan ukor iz Bijele kuće. Kirby je rekao da predsjednik Joe Biden "neće prestati raditi" na rješenju o dvije države.

Prije 7. oktobra, izraelsko društvo je bilo ogorčeno podijeljeno oko Netanyahuovog plana za reformu pravosuđa. Od napada, zemlja se okupila iza rata. Ali podjele su ponovo počele da se pojavljuju oko Netanyahuovog vođenja rata.

Porodice talaca i njihove brojne pristalice pozvale su na novi prekid vatre koji bi ih mogao vratiti kući. Hamas je oslobodio preko 100 talaca u zamjenu za palestinske zatvorenike tokom jednonedeljnog primirja u novembru .

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG