Linkovi

Vijeće sigurnosti UN-a podržalo plan za primirje između Izraela i Hamasa


Vijeće sigurnosti UN-a
Vijeće sigurnosti UN-a

Vijeće sigurnosti UN-a u ponedjeljak je usvojio američku rezoluciju kojom se podržava prijedlog o primirju između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, čije je detalje krajem maja objavio predsjednik Joe Biden.

Za rezoluciju je glasalo 14 članica Vijeća, dok je Rusija bila suzdržana. Amerika je utvrdila konačan tekst rezolucije u nedjelju, nakon šest dana pregovora u Vijeća.

U rezoluciji se pozdravlja novi prijedlog o primirju "koji je Izrael prihvatio, Hamas se poziva da ga također prihvati, a obje strane pozivaju da u potpunosti ispoštuju njegove odredbe bez odlaganja i uslovljavanja".

Biden je 31. maja objavio plan u tri faze, za koji je naveo da je izraelska inicijativa. Međutim, neke članice Vijeća sigurnosti dovele su u pitanje navode da je Izrael prihvatio prijedlog za okončanje borbi u Gazi.

"Čekamo da Hamas pristane na dogovor o primirju za koji tvrdi da želi. Svakog dana, bespotrebne patnje se nastavljaju", rekla je prije glasanja američka ambasadorica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield.

U rezoluciji se također iznose detalji prijedloga i ističe da ako "pregovori traju duže od šest nedjelja u prvoj fazi, primirje će se nastaviti dok god pregovori traju".

Hamas je saopštio da pozdravlja rezoluciju i da je spreman da radi sa pregovaračima na primijeni principa prijedloga o primirju.

U međuvremenu, američki državni sekretar Antony Blinken doputovao je u ponedjeljak na Bliski istok, u okviru napora SAD da se prihvati plan o primirju.

Blinken je posle sastanka sa predsjednikom Egipta Abdelom Fattahom al-Sissijem u Kairu, prvoj stanici nove bliskoistočne turneje, rekao da je Hamas jedini koji još nije prihvatio Bidenov prijedlog koji je, kako navodi Washington, Izrael već podržao.

Izraelski oklopni transporter napreduje u pograničnoj oblasti između Izraela i Pojasa Gaze, 9. juna 2024.
Izraelski oklopni transporter napreduje u pograničnoj oblasti između Izraela i Pojasa Gaze, 9. juna 2024.

"Moja poruka vladama širom regiona, ljudima u regionu, jeste ako želite primirje, izvršite pritisak na Hamas da kaže DA. Ako želite da ublažite užasne patnje Palestinaca u Gazi, izvršite pritisak na Hamas da kaže DA: Ako želite da se svi taoci vrate kući, izvršite pritisak na Hamas da kaže DA. Ako želite da Izraelci i Palestinci budu na putu do trajnijeg mira i sigurnosti, izvršite pritisak na Hamas da kaže DA", rekao je Blinken novinarima prije nego što je napustio Egipat.

Visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri rekao je za Reuters da je Blinkenova izjava "pristrasna u korist Izraela" i da je stav američkog diplomate prepreka sporazumu.

Blinken je poslije Egipta doputovao u Izreael gdje se sastao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom. Iz State Departmenta je saopšteno da je Blinken naglasio značaj plana za Gazu poslije okončanja konflikta. Također je poručio da je važno da se spriječi da se konflikt proširi.

"Ponovio je da bi predlog (o primirju), koji je na stolu, omogućio mir duž izraelske sjeverne granice i dalju integraciju sa zemljama u regionu", navodi se u saopštenju.

U izvještaju su korištene neke informacije agencija AP, Reuters i AFP.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG