Linkovi

Blinken: Rusija prisilno deportuje Ukrajince


Antony Blinken
Antony Blinken

Američki državni sekretar Antony Blinken optužio je Rusiju da je nasilno deportovala stotine hiljada Ukrajinaca iz oblasti koje kontroliše na istoku i jugu zemlje u Rusiju.

Blinken je rekao da je oko 900.000 do 1,6 miliona ukrajinskih građana ispitano, pritvoreno i deportovano iz svojih domova u Rusiju, uključujući izolovana područja na Dalekom istoku, kroz operacije "filtracije".

Među njima je 260.000 djece od kojih su neka odvojena od svojih roditelja i stavljena u sirotišta da budu usvojena, dodao je on.

Ti programi prebacivanja izgleda da su dugoročno planirani i da su slične operacije sprovedene u drugim sukobima, uključujući u Čečeniji, rekao je on.

Uoči konferencije u Hagu o navodima o ratnim zločinima u Ukrajini, državni sekretar SAD-a rekao je da Rusija sprovodi operaciju "filtriranja", premještanjem na rusku teritoriju Ukrajinaca koji žive na istoku i na jugu zemlje, koji su pod kontrolom ruske vojske ili proruskih separatista.

On je u saopštenju od 13. jula pozvao Rusiju da prekine ove operacije, kojima se, kako je rekao, krše Ženevske konvencije. Blinken je rekao da je transfer i deportacija zaštićenih osoba "teško kršenje Četvrte ženevske konvencije o zaštiti civila i ratni zločin".

U operacijama "filtracije" razdvajaju se porodice, oduzimaju ukrajinski pasoši i izdaju ruski pasoši "u očiglednom naporu da se promijeni demografski sastav dijelova Ukrajine", rekao je Blinken.

Ljudi koji su "filtrirani" uključuju Ukrajince za koje se smatra da su prijetnja zbog njihove potencijalne pripadnosti ukrajinskoj vojsci, medijima, vladi i grupama civilnog društva, naveo je američki državni sekretar.

"Zato podržavamo napore ukrajinskih i međunarodnih vlasti za prikupljanje, dokumentovanje i očuvanje dokaza o zločinima", dodao je.

XS
SM
MD
LG