Linkovi

Završeni razgovori o izvozu ukrajinskog žita, Kijev se nada postizanju sporazuma


Farmer ubire letinu nedaleko od linije fronta u regionu Donjecka, Ukrajina, 4. jula 2022.
Farmer ubire letinu nedaleko od linije fronta u regionu Donjecka, Ukrajina, 4. jula 2022.

Ukrajina je u srijedu saopštila da je po svemu sudeći blizu sporazum o nastavku izvoza žita, koji je blokirala Rusija, dok su u Turskoj okončani razgovori četiri strane o tom pitanju.

Kijev vjeruje da su "samo dva koraka" do sporazuma, rekao je ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba prije početka razgovora, mada su ostali učesnici razgovora bili manje optimistični, dok tursko ministarstvo odbrane nije objavilo detalje sastanka, osim da je završen, prenosi agencija Reuters.

Razgovori ukrajinskih, ruskih, turskih i zvaničnika Ujedinjenih nacija u Istanbulu održani su iza zatvorenih vrata, na nepoznatoj lokaciji.

Kuleba je španskom dnevniku El Paso uoči nastavka razgovora rekao: "Dva koraka smo od sporazuma sa Rusijom. U konačnoj smo fazi i sada sve zavisi od Rusije".

Međutim, za AP je naveo da se neće nastaviti izvoz žitarica iz ukrajinskih luka bez bezbjednosnih garancija vlasnicima brodova, tereta i Ukrajini kao nezavisnoj zemlji.

Igor Konašenkov, portarol ruskog ministarstva odbrane, rekao je da je Moskva iznijela prijedloge da se pitanje izvoza žita riješi što prije.

Ruska invazija na Ukrajinu omela je ukrajinski izvoz, što je doprinijelo povećanju globalne cijene žitarica, jestivog ulja, goriva i đubriva. Turska i Ujedinjene nacije rade na sklapanju sporazuma koim bi se ublažila kriza.

Rusija je izrazila zabrinutost zbog brodova koji se koriste za unošenje oružja u Ukrajinu i pozvala je na pretres brodova. Ukrajina je rekla da sporazum ne smije da ugrozi bezbjednost njene teritorije duž Crnog mora.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG