Linkovi

Rusija nastavlja granatiranje na istoku Ukrajine


Ukrajinski radnici hitne pomoći nose beživotno tijelo žrtve pronađeno pod ruševinama nakon što je ruski raketni napad pogodio stambene zgrade u subotu kasno u subotu, u Časiv Jaru, Donjecka oblast, na istoku Ukrajine, 11. jula 2022.
Ukrajinski radnici hitne pomoći nose beživotno tijelo žrtve pronađeno pod ruševinama nakon što je ruski raketni napad pogodio stambene zgrade u subotu kasno u subotu, u Časiv Jaru, Donjecka oblast, na istoku Ukrajine, 11. jula 2022.

Ruske snage fokusiraju se na nekoliko malih gradova na prilazima većim gradovima Slavjansku i Kramatorsku u pokrajini Donjeck, dok nastavljaju svoju akciju s ciljem da zauzmu ukrajinski Donbas na istoku zemlje, navodi se u izvještaju britanske obavještajne službe.

Ove primjedbe dolaze usred nepotvrđenih izvještaja od 13. jula da su ukrajinske snage uzvratile udarac u susjednoj provinciji Lugansk – koju su ranije zauzele ruske trupe – vjerovatno koristeći rakete HIMARS koje su nedavno obezbjedile Sjedinjene Države.

Ruske snage su se fokusirale na zauzimanje cijelog regiona Donbasa, koji čine provincije Donjeck i Lugansk, nakon što nisu uspjele da zauzmu prijestolnicu Kijev u prvim danima rata.

Ukrajinski zvaničnici izvještavaju o masovnom ruskom granatiranju gradova i naselja širom regiona.

Šef regionalne vojne administracije Donjecka rekao je u istočnom gradu Časiv Jar da je broj ljudi koji su poginuli u vazdušnom napadu tokom vikenda na stambeni blok porastao na 45.

Ukrajinski zvaničnici nazvali su granatiranje "ratnim zločinom", dijelom nemilosrdnog napada ruskih snaga na civilna područja.

Ukrajina je saopštila da ruske snage koriste granatiranje kao pripremu za novu kopnenu ofanzivu u pokrajini Donjeck, posebno u oblastima Bahmut i Siverski i oko Slavjanska i Kramatorska.

Britansko ministarstvo odbrane je na svom dnevnom obavještajnom brifingu saopštilo da se trupe Kremlja približavaju gradovima Siverski i Dolina, a da su urbana područja Slavjansk i Kramatorsk "glavni ciljevi ove faze operacije".

Britanska obavještajna služba je također saopštila da je antirusko raspoloženje u okupiranim dijelovima Ukrajine dovelo do toga da su na meti ruski i proruski zvaničnici, napominjući da je ruska administracija u Velikom Burluku priznala da je jedan od njenih gradonačelnika ubijen 11. jula u eksploziji automobila bombe.

U provinciji Lugansk, Andrej Maročko, zvaničnik separatističke grupe koju podržava Rusija i koja sebe naziva Luganska Narodna Republika, rekao je da je ukrajinska vojska koristila visoko pokretni artiljerijski raketni sistem (HIMARS), koji su isporučile SAD, u granatiranju nekoliko naselja u regionu.

Ovo se dešava dan nakon što su ukrajinske snage pogodile, kako su rekli, skladište municije u južnom gradu Nova Kahovka, oko 55 kilometara istočno od ključnog crnomorskog lučkog grada Hersona.

Ruski zvaničnici su rekli da su u napadu pogođene civilne lokacije. Ove tvrdnje nisu mogle biti nezavisno provjerene.

Ukrajinska vlada nije komentarisala da li su nedavno nabavljene rakete HIMARS korištene u nekom napadu.

Udar na Novu Kahovku usledio je nakon izjava ukrajinske vojske da priprema masivan kontranapad na jugu kako bi povratila teritoriju, dok su ruske snage bile zauzete akcijama u istočnim regionima.

Istovremeno, vojne delegacije iz Rusije i Ukrajine sastaju se u Istanbulu 13. jula sa zvaničnicima UN i Turske u pokušaju da izađu iz ključnog ćorsokaka oko izvoza žitarica koji je doveo do globalnog rasta cijena hrane.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG