Linkovi

Blinken: Rusija povećava snage, invazija moguća u svakom trenutku


Državni sekretar SAD Antony Blinken na konferenciji u Melbourneu.
Državni sekretar SAD Antony Blinken na konferenciji u Melbourneu.

Rusija je poslala još snaga na granicu sa Ukrajinom i mogla bi da krene u invaziju u svakom momentu, čak i tokom Zimskih olimpijskih igara u Kini, upozorio je američki državni sekretar Antony Blinken.

Rekao je i da Washington nastavlja sa redukovanjem broja osoblja u ambasadi u Ukrajini i da State Department poziva američke državljane da smjesta napuste zemlju.

Isto je poručio i predsjednik SAD Joe Biden, koji je dodao da neće slati vojsku u Ukrajinu da spašava Amerikance u slučaju rata.

"Jednostavno rečeno, vidimo veoma problematične naznake ruske eskalacije, uključujći i nove snage koje pristižu na granicu sa Ukrajinom. Kao što smo i ranije rekli, invazija može da se desi bilo kad, čak i za vrijeme Olimpijskih igara", rekao je Blinken na konferenciji u Melbourneu.

Rusija je rasporedila više od 100.000 vojnika na granicu sa Ukrajinom, ali negira navode Zapada da planira invaziju na tu zemlju.

Moskva traži od Zapada da ne dozvoli učlanjenje Ukrajine u NATO, o čemu su zapadne zemlje odbile da pregovaraju. Kina je podržala Rusiju u njenim zahtjevima, a zauzvrat je Moskva pružila podršku Pekingu po pitanju Tajvana.

Potencijalna invazija Rusije na Ukrajinu prijeti međunarodnom poretku, kaže državni sekretar SAD i dodaje da bi, ako bi to prošlo nekažnjeno, moglo imati i šire posljedice u Indo-Pacifiku, što bi moglo da se odnosi na prijetnju kineske invazije na Tajvan.

"Ako dozvolimo da se ti principi krše nekažnjeno, čak i negdje daleko, posljedice ćemo osjećati svi. Drugi nas posmatraju i čekaju da vide šta ćemo da preduzmemo", kaže Blinken.

Velika Britanija je u četvrtak ocijenila da je "najopasniji trenutak" u konfliktu Zapada i Moskve blizu.

Rusija je otpočela zajedničku vojnu vježbu sa Bjelorusijom i u Crnom moru.

SAD i druge zapadne zemlje zaprijetile su oštrim sankcijama Rusiji ako krene u napad. Moskva, sa druge strane, tvrdi da krizu uzrokuju NATO i SAD i traži bezbjednosne garancije od Zapada.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG