Linkovi

Blinken zagovara prekid vatre dok se sastaje sa zvaničnicima na Bliskom istoku


Američki državni sekretar Antony Blinken ukrava se u avion na Međunarodni aerodrom King Khalid u Rijadu.
Američki državni sekretar Antony Blinken ukrava se u avion na Međunarodni aerodrom King Khalid u Rijadu.

Američki državni sekretar Antony Blinken sastaje se u utorak s egipatskim i katarskim čelnicima usred nastojanja za novi privremeni prekid vatre u Gazi i povećanje humanitarne pomoći za palestinske civile.

Blinken u Kairu treba razgovarati s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom el-Sisijem prije nego što otputuje u Dohu kako bi se sastao sa katarskim vladajućim emirom, šeikom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem i katarskim premijerom Mohammedom bin Abdulrahmanom Al-Thanijem.

SAD, Egipat i Katar pomogli su u izradi prijedloga o prekidu vatre koji se trenutno razmatra, a koji bi uključivao pauzu u borbama u trajanju od nekoliko sedmica i oslobađanje talaca koje Hamas drži u Gazi.

"Lopta je trenutno u Hamasovom dvorištu", rekao je novinarima visoki zvaničnik američkog State Departmenta.

Zvaničnik je rekao da su Egipat i Katar natjerali Hamas da prihvati ono što su SAD opisali kao "snažan, uvjerljiv prijedlog", ali na kraju Hamas mora odlučiti.

Blinken je u Rijadu razgovarao sa saudijskim prestolonasljednikom i premijerom Mohamedom bin Salmanom, a State Department je rekao da su zvaničnici razgovarali o regionalnoj koordinaciji kako bi se "trajno okončala kriza u Gazi koja pruža trajni mir i sigurnost i Izraelcima i Palestincima".

Američki zvaničnik je rekao da se očekuju osjetljivi pregovori tokom Blinkenovih sastanaka na Bliskom istoku, gdje je osiguravanje humanitarne pauze u Gazi ključno za brzo rješavanje ključnih pitanja kao što su rekonstrukcija, reforma Palestinske uprave, upravljanje u Gazi, traženje rješenja o dvije države i olakšavanje normalizacije između Izraela i Saudijske Arabije.

Izrael je obećao da će uništiti Hamas, koji upravlja Gazom, nakon što je militantna grupa poslala borce u Izrael u oktobru, ubivši oko 1.200 ljudi, većinom civila, prema izraelskim podacima. Hamas, kojeg su SAD, Britanija, Evropska unija i drugi proglasili terorističkom organizacijom, također je uzeo oko 240 ljudi za taoce.

Izraelske zračne i kopnene vojne operacije u Gazi ubile su više od 27.400 Palestinaca i ranile 66.000 drugih, prema Hamasovom ministarstvu zdravlja.

Neke informacije dolaze od AP-a, AFP-a i Reutersa.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG