Linkovi

Blinken: Američko-saudijski sigurnosni pakt za normalizaciju odnosa sa Izraelom "blizu završetka"


Američki državni sekretar Antony Blinken prisustvuje Zajedničkom ministarskom sastanku o humanitarnoj krizi s kojom se suočava Gaza, u Rijadu, Saudijska Arabija, 29. aprila 2024.
Američki državni sekretar Antony Blinken prisustvuje Zajedničkom ministarskom sastanku o humanitarnoj krizi s kojom se suočava Gaza, u Rijadu, Saudijska Arabija, 29. aprila 2024.

Sjedinjene Države su blizu završetka sigurnosnog sporazuma sa Saudijskom Arabijom koji bi bio ponuđen ako ta zemlja sklopi mir s Izraelom, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken u ponedjeljak u Rijadu.

"Posao koji su Saudijska Arabija i Sjedinjene Države zajedno radile u smislu naših vlastitih sporazuma, mislim da je potencijalno vrlo blizu završetka", rekao je Blinken publici na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF).

On je dodao da su dvije nacije intezivno radile tokom prošlog mjeseca na izraelsko-saudijskoj normalizaciji.

Blinken je otkrio da je trebao biti u Saudijskoj Arabiji i Izraelu 10. oktobra prošle godine kako bi se posebno fokusirao na palestinski dio sporazuma o normalizaciji jer je to suštinska komponenta. Ali to se nije dogodilo zbog terorističkih napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

"Da bi se krenulo naprijed s normalizacijom, bit će potrebne dvije stvari: mir u Gazi i kredibilan put do palestinske države”, rekao je Blinken.

Američki zvaničnici rekli su da je stvaranje puta do palestinske države sa sigurnosnim garancijama za Izrael ključno za trajni mir i sigurnost na Bliskom istoku i za integraciju Izraela u regiji.

Blinken će kasnije u ponedjeljak razgovara sa saudijskim prijestolonasljednikom i premijerom Mohamedom bin Salmanom, prije nego što otputuje u Jordan i Izrael, gdje se očekuje da će se sastati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i drugim visokim zvaničnicima.

Bidenova administracija nastavlja da radi na potencijalnom sporazumu koji bi mogao dovesti do normalizacije saudijskih odnosa s Izraelom, iako neki zvaničnici i analitičari to smatraju dalekom mogućnošću.

Prošle sedmice, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da se uskoro planira vratiti u Saudijsku Arabiju. Njegov dnevni red uključuje razgovore sa saudijskim zvaničnicima da li se može postići dogovor o normalizaciji odnosa između Izraela i Saudijske Arabije. On je ranije odložio put na Bliski istok zbog napuklog rebra.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbacio je rješenje o dvije države i povratak palestinskih vlasti pod kontrolu Gaze, zahtjeve koje međunarodna zajednica široko podržava.

Saudijci su zahtijevali, kao preduslov, da vide izraelsku posvećenost rješenju o dvije države.

"Ako se Netanyahuovi stavovi ne promijene, on vjerovatno neće moći postići normalizaciju sa Saudijskom Arabijom. Moguće je da će američko-saudijska ponuda za takvu normalizaciju biti javno iznesena, pa kada Izraelci izađu na izbore, mogu uzeti ovu opciju u obzir", rekao je Nimrod Goren, viši saradnik za izraelska pitanja na Bliskoistočnom institutu u mailu za Glas Amerike.

Humanitarna pomoć Gazi

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u ponedjeljak da je došlo do poboljšanja u isporuci humanitarne pomoći u Gazu, ali da Izrael mora učiniti više.

Govoreći na sastanku sa Vijećem za saradnju u Zaljevu u Rijadu, Blinken je također rekao da je prekid vatre najbolji način da se ublaži humanitarna kriza u Gazi.

„Vidjeli smo mjerljiv napredak u posljednjih nekoliko sedmica, uključujući otvaranje novih prelaza i povećan obim isporuke pomoći u Gazu i unutar Gaze, te izgradnju američkog pomorskog koridora, koji će se otvoriti u narednim sedmicama. Ali to nije dovoljno. Još uvijek moramoo osigurati više pomoći u Gazu”, rekao je Blinken.

State Department je u nedjelju objavio da će Blinken produžiti svoju posjetu na Bliskom istoku, ostajući do srijede. Nakon posjete Saudijskoj Arabiji, Blinken će posjetiti Jordan i Izrael, naveo je State Department.

Blinken će se fokusirati na napore da se osigura prekid vatre u Gazi koji bi omogućio oslobađanje talaca i osigurao nastavak ili povećanje humanitarne pomoći u enklavi, rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller u saopćenju.

Također u nedjelju, glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je za emisiju ABC "This Week" da Sjedinjene Države nastavljaju da se zalažu za šestosedmično primirje u gotovo sedmomjesečnom ratu u Gazi između Izraela i militanata Hamasa.

Pregovori o prekidu vatre traju mjesecima, i uprkos periodičnim signalima da bi dogovor mogao biti blizu, Kirby nije dao naznake o novom napretku u razgovorima.

XS
SM
MD
LG