Linkovi

Blinken boravi u Danskoj na razgovorima o ekonomiji i klimi


Državni sekrerar SAD Antony Blinken maše nakon izlaska iz aviona na aerodromu u Kopenhagenu, Danska, 17. mart 2021.
Državni sekrerar SAD Antony Blinken maše nakon izlaska iz aviona na aerodromu u Kopenhagenu, Danska, 17. mart 2021.

Američki državni sekretar Antony Blinken boravi u ponedjeljak u Danskoj na razgovorima o ekonomskim, bezbjednosnim i klimatskim pitanjima, kao i o stalnom nastojanju administracije Bidena da ojača veze sa saveznicima SAD.

Blinkenov raspored uključuje sastanke sa danskom premijerkom Mette Frederiksen​ i kraljicom Margrethe​om II, kao i obilazak laboratorije za kvantne materijale na Univerzitetu u Kopenhagenu.

Nakon Danske, Blinken kreće prema Rejkjaviku na Islandu, gdje će učestvovati na ministarskom sastanku Arktičkog savjeta.

Blinken je rekao da je Kopenhagen "prva stanica na putovanju koje će fokus staviti na jačanje NATO, partnerstvo na Arktiku, suočavanje s klimatskom krizom i rješavanje drugih globalnih izazova sa kojima se suočavamo".

Na marginama razgovora na Islandu, Blinken treba da se sastane sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, što je, kako saopštava State Department, prilika da razgovara o izgradnji "predvidljivijeg odnosa s Rusijom" i oblastima od zajedničkog interesa.

"Produžili smo važan Ugovor o novom START-u na pet godina odmah, ali takođe gledamo na područja u kojima se Rusija ponašala agresivno i preduzimala zlonamjerne napore koje će, kako je rekao predsjednik, koštati", rekao je novinarima visoki zvaničnik State Departmenta čije ime nije navedeno. "Nećemo stajati skrštenih ruku. Ne težimo eskalaciji, jednostavno, opet, tražimo predvidljiviju, stabilniju vezu. I mislim da postoje područja u kojima možemo razgovarati o tim stvarima sa ministrom spoljnih poslova Lavrovom."

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG