Linkovi

Bjeloruska opozicionarka se sastaje sa zamjenikom državnog sekretara SAD


Svjetlana Tihanovska
Svjetlana Tihanovska

Bjeloruska opozicionarka Sviatlana Tsikhanouskaya trebalo bi u ponedjeljak, 24. augusta da se sastane u Litvaniji sa sa zamjenikom američkog državnog sekretara Stephenom Biegunom.

U fokusu njihovog razgovora biće načini za mirno rješenje spornih predsjedničkih izbora koji su izazvali talas protesta.

Do sastanka dolazi dan nakon što je 23. augusta više od 100.000 demonstranata izašlo na ulice bjeloruske prijestolnice Minska, protiv ponovnog izbora predsjednika Alexandrea Lukashenka i postizbornog obračuna usred velikog bezbjednosnog prisustva u beloruskoj prestonici i novih upozorenja vojske.

Vlasti u Bjelorusiji pritvorile su danas dva člana Koordinatorskog vijeća opozicione liderke Sviatlane Tsikhanouskaye ispred fabrike traktora u Minsku.

U međuvremenu, državna novinska agencija BelSAT izvještava da je još jedan član opozicionog Koordinacijskog vijeća, advokatica Lilia Vlasova, 24. avgusta pozvana na ispitivanje u sjedište bjeloruskog istražnog odbora u Minsku.

Koordinacijsko vijeće navodi da su Volha Kovalkova, glavna pomoćnica Tihanovske, i organizator štrajka Syarhey Dyleuski privedeni ranije 24. augusta i optuženi za pokušaj organizovanja neovlaštenog protestnog skupa u minskom traktorskom pogonu (MTZ).

Tridesetogodišnji Dyleuski radnik je u fabrici traktora, čija je oštra kritika predsjednika Aleksandra Lukašenka privukla pažnju međunarodnih medija kao i pritisak bjeloruske policije.

Saradnik Kovalkove, Dzyanis Sadouski rekao je za RFE / RL da je policija obavijestila Koordinacijsko vijeće da su njih dvoje privedeni u sklopu "administrativnog" slučaja protiv njih, te da će najvjerovatnije biti novčano kažnjeni.

U svim većim gradovima Bjelorusije građani protestuju zbog reizbora Lukašenka na predsjedničkim izborima 9. avgusta, za koje demonstranti tvrde da su namješteni. Radnici u velikom broju fabrika pridružili su se protestima.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG