Linkovi

Bijela kuća: Tajvan i Ukrajina među temama razgovora Bidena i Xija


Predsjednik SAD Joe Biden sluša predsjedavajućeg SK grupe Chey Tae-wona, koji mu se obraća iz u Bijele kuće, 26. jula 2022. (Foto: AP/Susan Walsh)
Predsjednik SAD Joe Biden sluša predsjedavajućeg SK grupe Chey Tae-wona, koji mu se obraća iz u Bijele kuće, 26. jula 2022. (Foto: AP/Susan Walsh)

Tenzije u vezi sa Tajvanom i ruskom invazijom na Ukrajinu vjerovatne su teme za telefonski razgovor koji se očekuje ove nedjelje između predsjednika SAD Joe Bidena i kineskog lidera Xi Jinpinga, saopštila je Bijela kuća.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost John Kirby rekao je novinarima na brifingu da se očekuje da će se u razgovoru, za koji je Biden rekao da se očekuje kasnije ove nedjelje, potegnuti pitanje ekonomske konkurencije između dvije zemlje.

To će biti peti razgovor dva lidera i dešava se pošto je Kina uputila pojačana upozorenja Bidenovoj administraciji o mogućoj posjeti predsjednice Predstavničkog doma SAD Nancy Pelosi Tajvanu, koji je pod demokratskom upravom, a koji Peking smatra svojom teritorijom.

"Sve, od tenzija oko Tajvana, do rata u Ukrajini, kao i kako da bolje upravljamo konkurencijom između naše dvije nacije, svakako u ekonomskoj sferi", rekao je Kirby o temama o kojima će se razgovarati.

"Ovo je poziv koji je odavno zakazan i već postoji prilično snažna agenda stvari o kojima ova dva lidera treba da razgovaraju", rekao je on.

Prema svojoj politici jedne Kine, Sjedinjene Države nemaju zvanične diplomatske odnose sa Tajvanom, ali su obavezne američkim zakonom da ostrvu obezbijede sredstva za odbranu. Bijela kuća je brzo ponovila da se stav nije promijenio uprkos spekulacijama o mogućem putu Pelosi.

Kirby je rekao da je Pelosi jedna od osoba u liniji sukcesije za predsjednički položaj (druga iza potpredsjednice Kamale Harris) i da je kao takvo njeno putovanje u inostranstvo pitanje nacionalne bezbjednosti SAD. Međutim, samo ona može da donosi odluke o svom putovanju.

"Ratobornost" u retorici Pekinga oko potencijalnog putovanja samo eskalira tenzije, dodao je Kirbi i naglasio:"Smatramo da je to beskorisno i sigurno nije ni najmanje neophodno s obzirom na situaciju".

Administracija je raspravljala o tome da li da ukine neke carine na kinesku robu kao način da se podstakne američka ekonomija, ali Kirby je rekao da se odluka ne očekuje prije razgovora.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG