Linkovi

SAD: Kina se i dalje nada da će uzeti Tajvan bez sile


Direktorka Nacionalne obavještajne službe Avril Hejns tokom svjedočenja pred odborom Senata, 10. marta 2022.
Direktorka Nacionalne obavještajne službe Avril Hejns tokom svjedočenja pred odborom Senata, 10. marta 2022.

Strahovanje da bi ruska invazija na Ukrajinu podstakla Kinu da zauzme sličan pristup u slučaju Tajvana izgleda da se ne ostvaruje, barem ne još, smatraju najviši zvaničnici američke obavještajne službe.

Kineski predsjednik Ši Đinping "sasvim jasno vidi ponovno ujedinjenje sa Tajvanom kao cilj", rekla je direktorka Nacionalne obavještajne službe Avril Hejns publici u Washingtonu u srijedu uveče, dodajući da Ši "i dalje više voli da to radi na miran način nego da koristi vojnu silu".

"Nema naznaka da trenutno namjerava da zauzme Tajvan vojnom silom, iako planira potencijal", dodao je Hejns.

Visoki američki odbrambeni zvaničnici su više puta upozoravali na sve veću agresivnost Kine u Južnom kineskom moru i na Tajvanu i oko njega, kao i na povećanje vojne snage veće od bilo čega viđenog od Drugog svjetskog rata.

Ovu zabrinutost je u srijedu ponovio i NATO, koji je optužio Peking da "maltretira svoje susjede i prijeti Tajvanu".

"Kina nije naš protivnik, ali moramo biti jasni u pogledu izazova koje ona predstavlja", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na samitu Alijanse u Madridu.

"Vidimo produbljivanje strateškog partnerstva između Moskve i Pekinga, a rastuća asertivnost Kine i njena politika prinude imaju posljedice po bezbjednost saveznika i naših partnera", dodao je on.

Američki Sekretarijat za trgovinu trgovine u srijedu je zabranilo izvoz pet kineskih kompanija zbog pružanja vojne podrške Rusiji.

Upitana o ograničenjima, Hejns je ponovila zabrinutost.

"Oni su se veoma trudili da sasvim javno ne zauzmu kritički stav prema Rusiji", rekla je ona. "A u isto vrijeme ono što vidimo jeste da oni pomažu Rusima na različite načine iza scene".

Drugi najviši američki zvaničnici ranije su rekli da nema dokaza o direktnoj podršci kineske vlade vojnim naporima Rusije u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG