Linkovi

Bijela kuća: Naslijeđe kraljice Elizabethe biće upisano velikim slovima u historiji


Joe i Jill Biden sa kraljicom Elizabethom
Joe i Jill Biden sa kraljicom Elizabethom

„Kraljica Elizabetha Druga je bila više od monarha. Ona je definisala jednu eru”, saopštili su američki predsjednik Joe Biden i prva dama Jill.

„U svijetu stalnih promjena, bila je stabilno prisustvo i izvor utjehe i ponosa generacijama Britanaca. Trajno poštovanje prema kraljici Elizabethi spaja ljude širom Commonwealtha. Bila je prvi britanski monarh sa kojim su ljudi širom svijeta mogli da osjete ličnu i neposrednu vezu, bilo slušajući njen glas na radiju, kao mlade princeze koja se obraćala djeci Ujedinjenog Kraljevstva, ili se okupljali ispred televizora gledajući njeno krunisanje, ili slušali na svojim telefonima njenu posljednju božićnu čestitku u vrijeme njenog platinastog jubileja. A ona je, zauzvrat, posvetila svoj cijeli život službi njima”, navodi se u saopštenju Bijele kuće.

„Kraljica Elizabetha je bila državnica čije su dostojanstvo i postojanost bez premca, koja je produbila temeljni savez Velike Britanije i Sjedinjenih Država. Doprinijela je tome da naš odnos bude poseban”, napisali su Joe i Jill Biden, podsjećajući da su prvi put upoznali kraljicu 1982. godine, kada je aktuelni predsjednik putovao u Britaniju u okviru senatske delegacije.

„Bili smo počastvovani i gostoprimstvom koje nam je ukazala u junu 2021. godine, za vrijeme naše prve posjete inostranstvu u svojstvu predsjednika i prve dame, gdje nas je očarala svojim britkim umom, dirnula svojom velikodušnošću i podijelila sa nama svoju mudrost. Upoznala je ukupno 14 američkih predsjednika. Pomogla je Amerikancima da obilježe i godišnjicu osnivanja Jamestowna i dva vijeka nezavisnosti, i stajala solidarno uz Sjedinjene Države u našim najmračnijim danima poslije 11. septembra, kada nas je podsjetila da je tuga cijena koju plaćamo za ljubav”, navode Joe i Jill Biden.

Predsjednik i prva dama SAD izrazili su nadu da će narednih godina nastaviti da njeguju blisko prijateljstvo sa kraljem Charlesom i njegovom suprugom Camillom.

„Danas, građani svih dijelova SAD-a su u mislima i molitvama uz građane Britanije i Commonwealtha. Izražavamo najdublje saučešće kraljevskoj porodici, koja ne žali samo za svojom kraljicom, već svojom dragom majkom, bakom i prabakom. Njeno naslijeđe će biti upisano velikim slovima u stranicama britanske historije i priči našeg svijeta”, zaključeno je u poruci saučešća koju je objavila Bijela kuća.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG