Linkovi

Bijela kuća: Biden planira sa Putinom razgovarati i o cyber napadima


Ilustracija

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden ispituje prijetnje koje predstavljaju hakerski napadi i planira da na samitu sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovara o tim prijetnjama i prikrivanju hakera koji ih izvode, saopštila je Bijela kuća u srijedu, 2.juna.

„Očekujemo da će ovo biti jedno od pitanja o kojima će predsjednik Biden razgovarati sa predsjednikom Putinom na samitu“, saopštila je portparolka Bijele kuće Jen Psaki, prenosi Reuters.

Psaki je istakla i da američki predsjednik smatra da Putin i ruska vlada moraju da preuzmu značajniju ulogu u zaustavljanju i spriječavanju cyber napada.

Najveća svjetska kompanija za preradu mesa brazilska JBS SA našla se ove nedjelje na meti hakera. Hakerski napad je prouzrokovao zastoj u proizvodnji u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Australiji, zbog čega su mnogi radnici bili prinuđeni da ostanu kod kuće.

Brazilska kompanija JBS SA je obavijestila američku vladu da je hakerski zahtjev da se plati otkup, kako bi kompanija ponovo uspostavila kontrolu nad svojim blokiranim elektronskim sistemom, uputila kriminalna organizacija najvjerovatnije iz Rusije, saopštila je Bijela kuća.

Prvi sastanak Bidena i Putina trebao bi da se održi na zapadnoj obali Ženevskog jezera u srijedu 16. juna i trebalo bi da doprinese obnovi i stabilizaciji međusobnih odnosa dvije države koji su na najnižem nivou još od Hladnog rata.

XS
SM
MD
LG