Linkovi

Novembarski izborni izgledi lošiji po Bidenovu Bijelu kuću


Izbori u SAD: Izgledi u korist Republikanaca
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00

Izbori u SAD: Izgledi u korist Republikanaca

Bijela kuća smanjila je svoj raniji optimizam u vezi s izborima u sredini mandata i sada je zabrinuta da bi demokrati mogli izgubiti kontrolu nad oba doma Kongresa, kažu dužnosnici administracije.

Nedavne ankete pokazale su da su demokrati koji su nekoć imali ugodnu prednost u nekim utrkama za Senat na ivici, a izbori za Senat su se smatrali izjednačavanjem između dviju stranaka koje su sada naklonjene republikancima jer i dalje traje visoka inflacija.

Zastupnički dom, za koji su Biden i neki saveznici i savjetnici predviđali da bi ga demokrati mogli održati ranije ove godine, odlučno se okreće republikancima, kažu analitičari ankete, uključujući FiveThirtyEight.

Gubitak kontrole nad jednim ili oba doma Kongresa duboko će oblikovati sljedeće dvije godine predsjedničkog mandata Joea Bidena, pri čemu se očekuje da će republikanci blokirati zakone o obiteljskom dopustu, pobačaju, policiji i drugim Bidenovim prioritetima, istovremeno gurajući nove zakone za suzbijanje useljavanja i potrošnje, koristeći gornju granica duga kao polugu.

Očekuje se da će republikanci također pokrenuti istrage o demokratskoj potrošnji te poslovanju i privatnom životu predsjednikova sina Huntera. Neki zastupnici kažu da se nadaju opozivu Bidena, članova njegove vlade ili potpredsjednice Kamale Harris.

Jedna osoba upoznata s načinom razmišljanja u Bijeloj kući rekla je da se šanse demokrata da zadrže kontrolu nad Senatom smatraju 50-50.

Biden je u maju predvidio da će njegovi kolege demokrati napredovati i u Zastupničkom domu i u Senatu, ali je prošle sedmice priznao da se utrka zaoštrila. "Bilo je naprijed i nazad s njima naprijed, mi naprijed, oni naprijed", rekao je Biden, dodajući da su ankete bile "posvuda" i da je mislio da će se još jednom okrenuti prema demokratima prije izbora 8. novembra.

Bijela kuća, iako realna, javno se drži te poruke nade.

"Predsjednik i njegovi savjetnici smatraju da imamo jaku šansu da zadržimo oba doma i usredotočeni su na to da učine sve što mogu kako bi iskoristili koliko nam republikanci idu na ruku – uključujući i tvrdnje da je njihov glavni prioritet pogoršanje inflacije porezom poklon bogatima", rekao je jedan Bidenov savjetnik odgovarajući na Reutersov izvještaj.

Bivši i sadašnji savjetnici kažu da se Bijela kuća priprema za sve opstrukcije ili istrage koje bi mogle uslijediti.

"Bijela kuća jasno vidi kako bi republikanska kontrola mogla izgledati", rekao je Eric Schultz, demokratski strateg s bliskim vezama s Bijelom kućom. "Nije misterij kamo će republikanci ići s ovim ako dobiju čekić."

Bijela kuća je ranije ove godine angažirala odvjetnika Richarda Saubera kao posebnog savjetnika za pripremu bilo kakve istrage, ali dodatna zapošljavanja i smjene osoblja su na čekanju dok se ne objave izborni rezultati, rekla je osoba upoznata sa situacijom. Unutarnje podjele u Republikanskoj stranci znače da bi se zastupnici mogli boriti oko toga na što se usredotočiti, dodao je ovaj izvor.

ABORTUS, INFLACIJA I KRIMINAL

Poticanje nedavnog preispitivanja: trajnost zabrinutosti zbog inflacije među ključnim glasačkim skupinama i problemi u borbi protiv poruke republikanaca u nekoliko kampanja da podrška demokrata reformi kaznenog pravosuđa i policije znači da su blagi prema kriminalu, rekli su dužnosnici administracije.

Zakonodavne pobjede u junu i avgustu na izborima u Kanzasu kojima su odbačeni napori da se ukloni zaštita od pobačaja iz državnog ustava navele su demokrate da vjeruju da birači odbacuju prioritete republikanske politike.

Ali neke su nade ranije ovog mjeseca raspršene inflacijom višom od očekivane, a mnoge ankete pokazuju da je inflacija još uvijek glavna briga birača.

Dužnosnici Bijele kuće i demokratski stratezi Reutersa govorili su kako bi priznali sveukupni pomak od optimizma na sredini mandata, ali nisu bili spremni odustati.

Povijesno gledano, središnji mandati favoriziraju stranku koja nije u Bijeloj kući, primjećuju, a tijesne utrke u Zastupničkom domu i Senatu mogle bi se okrenuti za demokrate uz samo mali broj glasova.

"Govorimo o gospodarstvu, inflaciji, pobačaju, našim zakonodavnim pobjedama i kako će to pomoći Amerikancima već mjesecima", rekao je jedan dužnosnik Bijele kuće, odbacujući ideju da su demokrati bili previše optimistični u pogledu utjecaja koji je ukidanja pobačaja od strane Vrhovnog suda imalo na demokratske kandidate.

"Došlo je do naglog porasta broja žena koje su se registrirale za glasanje u nekoliko država i mislimo da je iznimno važno dovesti te novomobilizirane glasače u glasačke kabine u novembru", rekao je dužnosnik.

Pobačaj igra "ključnu ulogu" u najmanje pola tuceta konkurentskih utrka za Senat, rekao je drugi dužnosnik Bijele kuće. "Također ima utjecaja na okruge desnog centra koji se mijenjaju u izbornim izborima."

Statistike inflacije i republikanske poruke o kriminalu potkopale su Bidenovo upozorenje na ono što on naziva ekstremističkim "MAGA" krilom Republikanske stranke, koje je obećalo da će pokušati ograničiti prava na pobačaj i druge popularne slobode uključujući kontracepciju.

Dok neke analize pokazuju da države koje vode republikanci imaju jednako visoku ili višu stopu ubistava od onih koje vode demokrati, anketa Ipsosa ovog mjeseca pokazala je da američki glasači više vole republikance nego demokrate za rješavanje problema kriminala.

PRODUKTIVAN, NE POPULARAN

Bijela kuća nije uspjela iskoristiti niz zakonodavnih uspjeha o klimi, infrastrukturi i proširenim društvenim beneficijama za veće ocjene naklonosti Bidenu, kažu demokratski stratezi.

Tiskovna tajnica Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je da je predsjednik često govorio o otpisu studentskog duga, gospodarstvu, infrastrukturi i pobačaju uoči kolokvija. "Gotovo svaki dan vidjeli ste predsjednika pred američkim narodom kako govori upravo tome: što je na kocki", rekla je.

Neki demokrati kažu da su željeli vidjeti Bidena češće na putu, ističući kako su te politike utjecale na lokalne birače. Ali kandidati u nekim ključnim utrkama također su odlučili voditi kampanju bez Bidena, tjerajući Bijelu kuću da značajno smanji svoju planiranu prisutnost u konkurentskim područjima diljem zemlje u sedmicama koje prethode utrci, prema jednom dužnosniku.

Biden je pojačao svoj raspored putovanja posljednjih sedmica, mijenjajući političke događaje i druge koji su više usredotočeni na određena zakonodavna postignuća.

Zamjena na Zapadnoj obali sredinom oktobra nije uključivala zaustavljanja u Nevadi ili Arizoni, gdje se održavaju dvije ključne utrke za Senat, dok će bivši predsjednik Barack Obama ove sedmice započeti s predizbornom zamjenom.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG