Linkovi

Većina birača u SAD smatra da su izbori u novembru ključni za budućnost zemlje


Arhiv - Glasanje na biračkom mjestu u Atlanti. (Foto: AP/Brynn Anderson, File)
Arhiv - Glasanje na biračkom mjestu u Atlanti. (Foto: AP/Brynn Anderson, File)

Greme Dean iz Collegeville u Pennsylvaniji smatra da ima mnogo toga obeshrabrujućeg kada je riječ o stanju zemlje i politike ovih dana.

S obzirom na to da živi u saveznoj državi u kojoj se vodi jedna od ključnih trka za mjesto u Senatu, Dean kaže da je meta stalnih negativnih političkih oglasa zbog kojih je lako usredsrediti se na ono što nije dobro u zemlji.

Međutim, 40-godišnji nastavnik engleskog jezika nema namjeru da se isključi iz demokratskog procesa. Vjeruje da su prvi izbori na nacionalnom nivou, od napada na američki Capitol 6. januara 2021. godine "najznačajniji" u odnosu na glasanje prethodnih godina.

"Mogli bi da promijene smjer u kojem se zemlja kreće", kaže Dean, koji ne pripada ni jednoj stranci, ali naginje demokratama.

Dean nije jedini koji smatra da su ovi izbori izuzetno važni. Prema novoj anketi agencije AP i Centra za javno istraživanje NORC, 71 odsto registrovanih birača smatra da se na izborima ove godine odlučuje o samoj budućnosti SAD. To je slučaj i sa biračima koji žele da republikanci osvoje većinu u Kongresu, ali i onima koji žele da demokrate zadrže kontrolu, doduše iz različih razloga.

Oko dvije trećine birača kaže da su pesimisti u pogledu političke situacije, dok ubjedljiva većina iz obje stranke - oko 80 procenata - smatra da je glasanje ove godine izuzetno ili veoma važno.

Rezultati istraživanja pokazuju kako se ovogodišnji izbori za Kongres održavaju u jedinstvenim uslovima, sa biračima koji su istovremeno iscrpljeni političkim procesom ali i odlučni da učestvuju u njegovom oblikovanju. To bi moglo da rezultira velikim odzivom birača.

U politički podeljenom Michiganu, više od 150.000 birača već je glasalo poštom. Glasačke listiće poštom za sada je zatražilo ukupno 1,6 miliona ljudi, daleko više nego 1,16 miliona na izborima za Kongres 2018. godine.

Učesnici ankete saglasni su da stvari ne funkcionišu, ali iznose različite primjedbe u pogledu smjera u kojem se zemlja kreće.

Rick Moore, 67-godišnji pisac i muzičar iz Las Vegasa, kaže da je nezadovoljan predsjednikom Joeom Bidenom i to "ne samo zato što je republikanac". Moore Bidena naziva "većom marionetom" od bilo kog predsjednika za njegovog života.

"Važno mi je da republikanci imaju što veću kontrolu zato što se nećemo brzo otarasiti demokratskog predsjednika", kaže Moore.

Dodaje i da mu se ne sviđa način na koi demokratski političari vode države u kojima su na vlasti, uključujući i guvernera Nevade Stevea Sisolaka, i ocjenjuje da demokrate "koriste riječ demokratija da bi nas natjerali da radimo šta oni žele".

"Želio bih da moj glas bude više zastupljen", kaže Moore.

Od prošlih izbora za Kongres, glasači su zauzeli negativniji stav o zemlji i pravima: 70 odsto je nezadovoljno situacijom u SAD, što je rast u odnosu na 58 procenata u oktobru 2018.

Republikanci su veoma nezadovoljni demokratom u Bijeloj kući. Demokrate su manje negativne od kako je Donald Trump napustio položaj, ali su uglavnom i dalje nezadovoljne situacijom u zemlji.

Stanjem individualnih prava i sloboda nezadovoljno je 58 odsto birača, što je rast u odnosu na 42 procenta 2018. Oko dvije trećine republikanaca je sada nezadovoljno, nakon što je oko polovine bilo zadovoljno kada je Trump bio na položaju. Među demokratama, stavovi su uglavnom ostali nepromijenjeni - oko polovine je nezadovoljno.

Shawn Hartlage, smatra da njeni hrišćanski stavovi nisu dobro zastupljeni i poručuje da bi voljela da glasa za nekog "ko se stvarno zalaže za ono što vjerujete", ali ističe da je važno glasati bez obzira na to. Majka dvoje dece iz države Ohi, koja glasa za republikance, ocjenjuje da je smjer u kojem se zemlja kreće "katastrofalan" i poziva se na inflaciju i pad moralnih vrijednosti.

Teanne Townsend iz Michigana saglasna je da stvari nazaduju. Međutim, Teanne smatra da su abortus, zdravstvena zaštita i policijska brutalnost oblasti koje naročito zabrinjavaju i gdje su prava ugrožena.

"Minimalni je napredak u pravom smjeru u mnogim područjima, naročito kada je riječ o manjinama. Njihova prava nisu ista kao i prava drugih rasa i kultura", ističe Townsend, koja je Afroamerikanka i pristalica Demokratske stranke.

Dodaje i da će u novembru glasati za inicijativu kojom bi se Ustavom Michigana garantovalo prava na abortus.

Istraživanje pokazuje da većina birača smatra da će ishod izbora u novembru značajno uticati na pitanje abortusa. Većina u obje stranke kaže da će rezulatat imali veliki uticaj na ekonomiju.

Većina birača kaže da više vjeruje Republikanskoj stranci kada je riječ o ekonomiji (39 odsto naprema 29) i borbi protiv kriminala (38% naprema 23%). Republikanci imaju manju prednost kada je riječ o imigraciji (38% naprema 33%), a demokrate veliku kada su u pitanju pravo na abortus (45% naprema 22%), zdravstvena zaštita (42% naprema25%) i zakoni o biračkom pravu (39% naprema 29%).

Uprkos neizvjesnom ishodu, Dean iz Pennsylvanije veruje da će američki sistem raditi u korist volje naroda.

"Važno je da naši predstavnici zastupaju ono što većina želi. To je ono što tvrdimo da radimo u ovoj zemlji i to bi trebalo i da bude tako. I nadam se da će biti", zaključuje on.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG