Linkovi

Bijela kuća: Wagner u Ukrajini izgubio 30.000 ljudi


Džon Kirbi, portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće (Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein)
Džon Kirbi, portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće (Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein)

Ruska plaćenička kompanija Wagner grupa pretrpjela je više od 30.000 žrtava u Ukrajini, saopštila je Bijela kuća. Sjedinjene Države procjenjuju da su 90 odsto ubijenih vojnika Wagner grupe u Ukrajini od decembra bili osuđenici, izjavio je portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće.

Polovina pogibija dogodila se od sredine decembra, pošto su se borbe u gradu Bakhmutu na istoku Ukrajine intenzivirale” rekao je Kirbi.

Prema njegovim riječima, Wagner je imao izvjesne uspjehe u gradu Bakhmutu i oko njega tokom posljednjih nekoliko dana,.

Za to je bilo potrebno mnogo mjeseci i to nema stvarnu stratešku vrijednost. Ukrajinske snage održavaju jake odbrambene linije širom regiona Donbasa”, rekao je on.

Kirbi je precizirao da se Wagner u velikoj mjeri još oslanja na osuđenike, koji su poslati u rat bez obuke ili opreme.

Nedavno je osnivač Wagnera Jevgenij Prigožin preko komunikacionih kanala koje koristi saopštio da je ta ruska vojna plaćenička organizacija prestala da regrutuje zatvorenike za borbu u Ukrajini.

Sjedinjene Države su u januaru uvele dodatne sankcije Wagner grupi.

Tu rusku plaćeničku kompaniju označile su transnacionalnom kriminalnom organizacijom odgovornom za, kako je saopšteno, rašireno kršenje ljudskih prava.

Sankcije su primijenjene protiv desetina ljudi i entiteta koji podržavaju rat koji Rusija vodi u Ukrajini, saopštio je američki Sekretarijat za finansije.

Aktivnosti Wagner grupe ponovo su dospjele u centar pažnje svjetske javnosti poslije ruske invazije na Ukrajinu. Njeni pokušaji da regrutuje plaćenike, između ostalog i u Srbiji, zabrinuli su Sjedinjene Države.

Glas Amerike nedavno se opsežno bavio aktivnostima ruske plaćeničke vojne grupe i njenim aktivnostima u Srbiji.

Vagner grupa i regrutacija u Srbiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:04 0:00

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG