Linkovi

U Tuzli uhapšena državljanka BiH zbog finansiranja terorizma


SIPA hapšenje / ilustracija

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su 11. maja na Međunarodnom aerodromu u Tuzli državljanku Bosne i Hercegovine (BiH) zbog sumnje na terorizam, potvrđeno je iz SIPA-e za Radio Slobodna Evropa.

Žena je uhapšena na povratku iz Švicarske, a osumnjičena je da je financirala i pomagala terorističke aktivnosti u Siriji i Iraku, odnosno militantne grupe u Siriji i Iraku, koje su Ujedinjeni narodi proglasili terorističkim.

Uhapšena se dovodi u vezu s Muradifom Hamzabegovićem iz BiH, koji je 2013. osuđen na Sudu BiH zbog krijumčarenja ljudi. Osuđen je u odsustvu, jer je otišao u Siriju.

Sud BiH ga je osudio na šest godina zatvora i 20.000 KM novčane kazne.

Prema informacijama sigurnosnih agencija, Hamzabegović je i dalje u Siriji, dijelu zemlje koji kontroliraju džihadističke grupe i pobunjenici, gdje živi kao civil i bavi se trgovinom.

Uhapšena bh. državljanka je supruga Hamzabegovića, a u ranijem izvještaju SIPA-e navedeno je da je u više navrata slala novac mužu u Siriju, zbog čega je i ranije bila saslušana.

Prema informacijama iz SIPA-e, uhapšena je zadržana u prostorijama Državne agencije, nakon čega će biti predana u Tužiteljstvo BiH na daljnje postupanje.

U Siriju i Irak iz BiH je od 2012. godine otišlo više od 300 oosba. Oko stotinu ljudi i dalje je u sirijskim kampovima i zatvorima, u dijelu zemlje koji kontroliraju kurdske snage.

Bh. agencije nemaju tačne podatke o broju bh. državljana koji žive u sirijskoj pokrajini Idlib, koju kontroliraju pobunjenici i džihadističke grupe.

XS
SM
MD
LG