Linkovi

Labidi priznao krivnju za ratovanje u Siriji, kazna godina zatvora


Arhiv - Hamza Labidi u sudnici Suda BiH
Arhiv - Hamza Labidi u sudnici Suda BiH

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) prihvatio je sporazum o priznanju krivnje Hamze Labidija za ratovanje u Siriji i kaznu dogovorenu između Labidija i Tužiteljstva BiH u trajanju od godinu dana zatvora

Sudac Nenad Šeleda u obrazloženju je rekao da je Sud BiH izmijenio dio presude koji se odnosi na Labidijev način odlaska u Siriju i umjesto „otišao s obitelji“ naveo da je Labidi „odveden u Siriju“.

Labidi (1998) je u Siriju odveden kao maloljetna osoba, te je Sud imao to kao olakšavajuću okolnost pri prihvaćanju dogovorene kazne zatvora.

Hamza Labidi deportiran je iz Sirije 19. decembra 2019. godine s još 24 bh. državljanina. Za Labidijem je bila raspisana crvena INTERPOL-ova potjernica.

S Labidijem je u BiH deportiran i njegov očuh Emir Ališić koji je također sporazumno priznao krivnju i kažnjen s dvije i pol godine zatvora.

Ališić i Labidi su snimljeni na kurdskoj televiziji tokom hapšenja militanata tzv. Islamske države u Baguzu u februaru i martu 2019. godine.

Labidi se teretio da je, sredinom 2014. godine, sa svojom obitelji, napustio teritorij BiH, otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu sa Sirijom, gdje se pridružio paravojnim formacijama, koje su djelovale u okviru struktura tzv. Islamske države, koji je odlukom Vijeća sigurnosti UN-a, proglašen terorističkom organizacijom.

Sporazum je sklopljen na prijedlog odbrane, nakon pregovaranja o priznanju krivnje.

Predložena kazna u skladu je s ulogom i odgovornošću optuženog u izvršenju kaznenog djela, navedeno je iz Tužiteljstva BiH.

Od prve grupe deportiranih bh. državljana, dosad su pred Sudom BiH sporazumnim priznanjem krivnje na tri i pol godine osuđeni Armen Dželko, Muharem Dunić, a na dvije i pol godine Emir Ališić.

Na tri godina zbog ratovanja u Sirji osuđen je i Senad Kasupović, a na šest Jasmin Keserović.

Suđenje se nastavlja za Miralema Berbića, također optuženog za ratovanje u Siriji.

Prema podacima RSE, u Siriji je i dalje oko 100 bh. državljana, od čega najviše djece.

XS
SM
MD
LG