Linkovi

Keseroviću šest godina zatvora zbog poticanja na terorizam i ratovanja u Siriji


Arhiv - Jasmin Keserović u sudnici Suda BiH.
Arhiv - Jasmin Keserović u sudnici Suda BiH.

Jasmin Keserović osuđen je na jedinstvenu kaznu od šest godina zatvora zbog ratovanja u Siriji i poticanja na terorizam u prvostepenoj presudi izrečenoj 25. februara na Sudu Bosne i Hercegovine. 

Sud je utvrdio da je Keserović kriv jer se pridružio militantima “Islamske države” u Siriji na šta mu je izrečena kazne u trajanju od tri godine zatvora.

Za drugu stavku optužnice poticanje na terorizam zbog videosnimka „Ponos je u džihadu“, propagandnog videa tzv. Islamske države, namijenjenog stanovništvu Balkana u kojem javno potiče i poziva na terorističke aktivnosti i ubijanje izrečena mu je kazna u trajanju od pet godina.

Sud je od dvije izrečene kazne izrekao jedinstvenu kaznu od šest godina.

Optužnica je Keserovića (1994) teretila da se 2013. godine pridružio militantnoj organizaciji, koju je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija proglasilo terorističkom, tzv. Islamskoj državi, u čijim se redovima borio sve do teritorijalnog pada ove organizacije u februaru i martu 2019. godine.

Pod nadimkom Abu Muhamed Al-Bosni borio u gradovima Haritan, Mimbidž, Rakka i drugim, u jedinicama Bejt komandos, kasnije Al-Aksa, a kojima su komandovali drugi militanti s područja Balkana, poput Gorana Pavlovića i Bajre Ikanovića. Za njim je bila raspisana i INTERPOL-ova potjernica.

Za poticanje na terorizam Keserović je osuđen zbog rada „Ponos je u džihadu“, propagandnog videa tzv. Islamske države, namijenjenog stanovništvu Balkana u kojem javno potiče i poziva na terorističke aktivnosti riječima: „Ustanite, o muslimani, ubijajte kršćane i njihove sluge u njihovim gradovima i u njihovim državama. Postavljajte im eksplozive pod njihove aute, u njihove kuće i u njihove urede. Ubijajte ih snajperima i prigušivačima, ubijajte ih onako kako ste u mogućnosti, o muslimani. Pa makar to bilo i nožem. I nemojte praviti razliku između vojnika i civila, kao što ni njihovi avioni ne prave razliku između vojnika i civila Islamske države. Oslonite se na Allaha čvrsto i pomozite svojoj braći“.

Keserović je nakon što su ga zarobile kurdske vlasti devet mjeseci proveo u zatvoru u Siriji da bi 19. decembra bio vraćen s još šest muškaraca, 12 djece i šest žena u BiH. Od povratka je bio u pritvoru.

Od prve grupe deportiranih bh. državljana, dosad su pred Sudom BiH sporazumnim priznanjem krivnje na tri i pol godine osuđeni Armen Dželko, Muharem Dunić, a na dvije i pol godine Emir Ališić.

Na tri godina zbog ratovanja u Sirji osuđen je i Senad Kasupović.

Suđenja se nastavljaju za još dvojicu bh. državljana, Miralema Berbića i Hamzu Labidija, koji su optuženi za ratovanje u Siriji.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG