Linkovi

BiH

SLUČAJ NASER ORIĆ: Nepouzdanim svjedokom do političke krize


Naser Orić izlazi iz Suda BiH
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:15 0:00

Naser Orić izlazi iz Suda BiH

Oslobađajuća presuda Naseru Oriću proizvela je međudržavne tenzije, istovremeno dovodeći do zadovoljstva i razočarenja. Obrazloženje presude Suda Bosne i Hercegovine (BiH) glasi: „Tužilaštvo BiH nije van razumne sumnje dokazalo da su optuženi počinili krivično djelo koje im je stavljeno na teret”. Na presudu postoji mogućnost žalbe.

Ubistvo tri zarobljenika srpske nacionalnosti Tužilaštvo BiH u odlučnoj mjeri zasniva na zaštićenom svjedoku pseudonima O-1. Za Sudsko vijeće, on nije kredibilan. Sudije obrazlažu da je svjedok davao više izjava u kojima na različit način opisiuje događaje i govori počiniocima ubistava.

Obrazloženje presude Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00

Na tom svjedoku Tužilaštvo BiH gradilo je čitav slučaj, ocjena je Sudskog vijeća. Pitali smo da li tužilac smatra da ne raspolaže dokazima dovoljnim za osuđujuću presudu, na što je iz Tužilaštva BiH odgovoreno: „Kada dobijemo pisani otpravak presude uložit ćemo žalbu na oslobađajuću presudu.”

Najveća sudnica Suda BiH bila je puna, a što nije svakidašnja situacija u predmetima ratnih zločina. Nakon što je Sudsko vijeće objavilo da je Orić oslobođen krivice, srpske žrtve su nezadovoljne napustile Sud BiH. Na drugoj strani, Orić je dočekan aplauzom ispred Suda BiH.

Optužnicu protiv Orića i Muhića zastupa tužilac Miroslav Janjić, koji je po ocjeni Suda BiH imao pogrešne procjene, ali i formalne propuste u nekim ranijim predmetima Tužilaštva BiH.

U slučaju jednog optuženog za ratni zločin u Odžaku, tužilac se nije obazirao na njegove dokaze na kojima zasniva alibi. Kada je došao red na dokaze tog optuženog, Odbrana je ponudila te dokaze, a na osnovu kojih ga je Sudsko vijeće pustilo iz pritvora, a u konačnici je oslobođen krivice.

U predmetu Gibraltar, Janjić je zakasnio sa ulaganjem žalbe na prvostepenu oslobađajuću presudu, a što znači da postaje ona pravosnažna, objavila je ranije Balkanska regionalna istraživačka mreža (BIRN).

Na poziciju tužioca Tužilaštva BiH, Janjić je imenovan 2013. godine. Kao tužilac, radio je i u Odjeljenju za privredni kriminalitet u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu.

U vrijeme podizanja optužnice protiv Orića i Muhića, šefica Odjela za ratne zločine bila je Gordana Tadić, a danas je vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH.

Glavni tužilac u to vrijeme bio je Goran Salihović, kojem je dvije godine kasnije u disciplinskom postupku izrečena kazna obavljanja dužnosti glavnog tužioca.

Danas je Sud BiH izrekao još jednu presudu po optužnici koju je zastupa tužilac Janjić. Jedan optuženik je osuđen na šest godina zatvora zbog ratnog zločina na području Odžaka.

Reakcije na presudu

Presudu Oriću komentarišu mnogi, kako u BiH, tako i u Srbiji. Političke izjave su stizale su jedna za drugom.

Na presudu Naseru Oriću reagovali su Milorad Dodik i Aleksandar Vučić
Na presudu Naseru Oriću reagovali su Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

Za Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske (RS), ovo je prilika za rehabilitaciju priče o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, prenosi Slobodna Evropa.

„Pozivam Srbe da napuste ove institucije i dođu u RS da se dogovirmo šta će dalje raditi. Pozivam predstavnike srpskog naroda u svim institucijama da se okupimo i otkažemo legitimitet Sudu i Tužilaštvu BiH”, poručio je Milorad Dodik, prenosi Slobodna Evropa.

U sudski slučaj se uključio i prvi čovjek Srbije, Aleksandar Vučić, koji je kazao da „ni Haradinaj, ni Orić nikada neće biti krivi, ako je po njihovim sudovima”, istovremeno pozivajući Srbe da ne izgovore ni jednu tešku riječ, već da grade prijateljstvo i budućnost sa Bošnjacima.

Nakon presude oglasio i predsjednik Suda BiH Ranko Debevec. U izjavi za BIRN kazao je da sudije rade profesionalno, a ne pod pritiscima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG