Linkovi

VUČIĆ: BiH ima prijatelja u Srbiji iako mnogi u to neće da povjeruju


BiH: Posjeta Predsjednika Srbije
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

BiH: Posjeta Predsjednika Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da mu je najvažnije reći u Sarajevu da „Bosna i Hercegovina (BiH) u Srbiji ima pravog i iskrenog prijatelja”.

„Bez obzira što znam da mnogi u to neće da poveruju i bez obzira na što znam da se poneko neće obradovati od onih kojih su za mene glasali”, naveo je Vučić.

Navodi da se to prijateljstvo pokazuje kroz „poštovanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, kroz jačanje ekonomskih, političkih i svih drugih veza”.

Vučić, Čović, Izetbegović i Ivanić otvoreno su, kako kažu, pričali o političkim razlikama, ali i o ekonomskim odnosima u prisustvu delegacija.

Sastanak u Predsjedništvu BiH, 7. septembar 2017.
Sastanak u Predsjedništvu BiH, 7. septembar 2017.

„Mislim da smo u stanju da u budućnost gledamo mnogo jasnije i otvorenijih očiju, ali da jedni drugima kažemo šta mislimo”, dodao je Vučić.

Vučić je kazao da je bilo govora o nerješenih tri posto granice između Srbije i BiH: „Mislim da smo blizu da pronađemo takvo rješenje.”

Druge teme su se odnosile na infrastrukturu, trgovinu i turizam. Vučić je podsjetio da Srbija i BiH imaju trgovinsku razmjenu na nivou od oko milijardu i po eura, a što je značajno za obje zemlje.

„Sa naše strane postoji inicijativa o ukidanju različitih van carinskih nameta, da pokušamo da napravimo protok roba, ljudi i kapitala najbržim i najuspešnim u, rekao bih, savremenom dobu”, dodao je Vučić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović vjeruje u novi odnos između Predsjedništva BiH i predsjednika Srbije nakon današnjeg sastanka i Vučićeve zvanične posjete BiH.

Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, 7. septembar 2017.
Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, 7. septembar 2017.

„Nama jedno veliko ohrabrenje da pokušamo zbiti redove i veliku krizu koju imamo na političkoj razini u Bosni i Hercegovini”, rekao je Čović.

Nakon Predsjedništva BiH, Vučić odlazi u Istočno Sarajevo na sastanak sa tamošnjim rukovodstvom grada. Sutra se sastaje sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH i članovima oba doma kolegijuma Parlamenta BiH.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG