Linkovi

BiH se zadužila 210 miliona eura kod EBRD-a za nastavak izgradnje Koridora 5c


Potpisivanje ugovora, FOTO: EBRD
Potpisivanje ugovora, FOTO: EBRD

Bosna i Hercegovina je danas potpisala ugovor s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o zajmu u vrijednosti 210 miliona eura za Projekt Koridor 5c – obilaznica Doboj. Ugovor su potpisali ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti.

Nakon potpisivanja ugovora, istaknuto je da dionice autoceste uključuju obilaznicu oko Doboja te da je projekt autoceste ključan za regionalnu i europsku integraciju naše zemlje, odnosno strateški prioritet za BiH.

“Dalja ekonomska integracija BiH sa Zapadnim Balkanom i ostatkom Europe će napraviti veliki korak naprijed uz pomoć EBRD-ovog kredita za izgradnju nove dionice autoceste na Koridoru 5c. Izgradnja Koridora 5c je strateški prioritet za vašu zemlju i kada bude završena, autocesta će prolaziti kroz BiH od luke Ploče na jugu do granice s Hrvatskom na sjeveru. Ovo bi trebalo da je trenutno najveći građevinski projekt u zemlji”, kazao je predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti.

Dodao je da kao dugogodišnji partner BiH, EBRD podržava snažni i održivi razvoj zemlje kroz kombinaciju investicija i podrške u reformama politika.

“Od kako je zemlja postala dioničar Banke u junu 1996. godine, uložili smo 2,3 milijarde u oko 160 projekata. Samo tokom prošle godine Banka je uložila u BiH oko 200 miliona eura u 15 novih projekata. EBRD podržava BiH u ozbiljnim naporima koje ova zemlja poduzima na izgradnji uspješnije ekonomije u korist svih svojih stanovnika”, istaknuo je Chakrabarti.

Nakon potpisivanja ugovora o zajmnu, ministar Bevanda je kazao da je sretan što se konferencija koja je prethodnih nekoliko dana okupila veliki broj investitora, završava ovakvim ugovorom.

"Velika je čast zaključiti konferenciju ugovorom vrijednim 210 miliona eura. Zajam će omogućiti izgradnju novih 14 kilometara autoputa. Dionica počinje na mostu preko rijeke Bosne južno od petlje Rudanka u Republici Srpskoj na sjeveru, a nastavlja se prema jugu i zaobilazi Doboj. Rok otplate kredita je 15 godina", izjavio je Bevanda.

Dionica autoceste na Koridoru 5c duga je 14 km i počinje kod petlje Rudanka u Republici Srpskoj i obilazi grad Doboj kod petlje Medakovo u Federaciji BiH. Kako su naglasili iz EBRD-a, nakon završetka, dionica bi trebala predstavljati poveznicu transeuropske transportne mreže s glavnom mrežom na Zapadnom Balkanu.

Istaknuto je kako se očekuje se da će Koridor 5c biti završen do 2030. godine i da će ukupni troškovi biti oko četiri milijarde eura. Do danas je uloženo oko 1,1 milijarda eura, a osim EBRD-a i EIB-a, najveći financijer je Europska unija putem Investicionog okvira za Zapadni Balkan.

XS
SM
MD
LG