Linkovi

BiH demantovala Rusiju: Neistiniti podaci o broju boraca iz BiH u Ukrajini


Vijeće ministara BiH. Izvor: BIRN BiH
Vijeće ministara BiH. Izvor: BIRN BiH

Ministarstvo sigurnosti BiH objavilo je da se, prema njihovim podacima, na ratištu Ukrajini nalaze dva Bh državljanina. Jedan se bori na strani Ukrajine, a drugi na strani Rusije. Time su demantovani nedavno objavljeni ruski podaci o, navodno, 57 poginulih BH državljana u ukrajinskoj vojsci.

Reakcija je uslijedila nakon što je rusko ministarstvo odbrane objavilo da je od početka invazije na Ukrajinu, na ratišta stiglo 167 državljana BiH.

Tvrde da je 51 osoba ubijena, 46 osoba napustilo ratišta, te da se trenutno 70 državljana BiH nalazi u Ukrajini.

Ministarstvo sigurnosti BiH reagiralo je na zvaničnom twitter kanalu.

Rusko Ministarstvo odbrane je i ranije, u aprilu u službenom dopisu navelo da se uz ukrajinsku vojsku od početka rata borilo 167 Bosanaca i Hercegovaca, od čega se, navodno, 17 vratilo u BiH, a 24 poginulo.

Te tvrdnje i tada je demantiralo Ministarstvo sigurnosti BiH. Ministar Selmo Cikotić za RSE izjavio "Ne isključujemo potpuno mogućnost da je neko zaista i otišao, pojedinac, ali toliki broj i toliko nastradalih, to je potpuno netačno i nemoguće".

U BiH na snazi je zakon koji zabranjuje državljanima BiH da učestvuju u ratovima na teritorijama drugih zemalja.

Rusija je, od početka napada na Ukrajinu u februaru, više puta pokušala da BiH i Kosovo neutemeljenim javnim izjavama poveže sa ratovanjem na ukrajinskoj strani.

XS
SM
MD
LG