Linkovi

U bh entitet Republika Srpska stiglo 25.000 doza Sputnik V vakcina


U entitet Republika Srpska trebalo bi da stigne ukupno 200 000 ruskih Sputnik V vakcina
U entitet Republika Srpska trebalo bi da stigne ukupno 200 000 ruskih Sputnik V vakcina

U bosanskohercegovački entitet Republika Srpska (RS) u ponedeljak, 26. aprila 2021. godine stigao je novi kontigent od 25.000 doza ruske vakcine Sputnik V protiv korona virusa.

Radi se o četvrtoj pošiljci ruskih vakcina, sa kojom je od 1. februara u RS stiglo ukupno 67.000 doza.

Prva pošiljka od 2.000 doza stigla je 1. februara, a nakon toga, Insititut za javno zdravstvo RS nabavku 200 hiljada vakcina povjerio je banjalučkoj firmi “Krajinagroup”, i to u pregovaračkom postupku bez objave obavještenja.

Ugovor vrijedan oko sedam miliona evra potpisan je 4. februara, nakon čega su stigle i dvije pošiljke po 20.000 vakcina.

U Institutu za javno zdravstvo RS saopštili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) 23. aprila da su do sada izdali više od 35.000 doza prve komponente vakcina protiv COVID-a 19 i oko 19.000 druge doze, te da je blizu 19.000 građana u RS potpuno vakcinisano.

U Banjaluci je 20. marta počela vakcinacija protiv korona virusa za stanovništvo starije od 65 godina. Radi se o imunizaciji prioritetne grupe građana iz Banjaluke.

Prema planu vakcinacije u RS, prvo je počelo vakcinisanje prioritetnih grupa, među kojima su medicinski radnici, osobe u domovima za stare, te stariji od 65 godina.

Kada to bude okončano kreće vakcinacija osoba sa hroničnim oboljenjima, a odmah potom bi trebala da počne vakcinacija osoba na poslovima od javnog značaja, među kojima su prosvjetni radnici, policajci, šalterski radnici, ali i novinari.

U RS, prema podacima Instituta za javno zdravlje ustupljenim RSE prijavljeno je oko 25.000 osoba starijih od 65 godina za vakcinaciju.

Premijer RS najavio je 25. aprila da bi, putem interventnog uvoza, početkom maja trebalo stići i 80.000 doza kineske vakcine.

Kada je riječ o COVAX programu, Višković je rekao da postoje obećanja iz tog sistema da se u maju može očekivati veća količina vakcina za Bosnu i Hercegovinu (BiH).

Do sada je u BiH, putem COVAX mehanizma, donacija i entitetske nabavke, stiglo oko 182.000 vakcina protiv korona virusa. Nove vakcine iz COVAX mehanizma očekuju se od 22. ili 23. aprila do juna.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG