Linkovi

BiH: Više od 600 ljudi pod zdravstvenim nadzorom


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Pod zdravstvenim nadzorom u FBiH trenutno su 384 osobe, dok su testirane 32 osobe, saopštio je Križni štab za korona virus u FBiH.

Za sada, u FBiH troje je zaraženo korona virusom. To su osobe koje su prethodnom periodu boravile u Italiji, pokrajini Lombardija, a žive u Zenici.

Ukupno je sedam osoba zaraženih korona virusom u BiH.

Krizni štab je naveo da raspolaganju ima 141 respirator za kritične slučajeve i da treba doći 500 testova na korona virus.

Križni štab preporučuje je i da se obustavi nastava u školama i na fakultetima u FBiH. Za sada obustavljena je nastava u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo.

Takvu odluka jučer je donijeta u RS-u.

U RS-u se nalazi 308 osoba koje su pod zdravstvenim nadzorom, a četiri su zaražene korona virusom. Oboljele osobe su iz Banja Luke i Čelinca.

Krizni štab FBiH je ponovio da će se kažnjavati oni koji se ne budu pridržavali samoizolacije.

U Sarajevu je jučer odlučeno da se otkažu javni skupovi i da se prekine nastava u zdravstvenim školama.

Učenici Druge gimnazije u Sarajevu, njih 35 i tri profesora, nalaze se u izolaciji nakon povratka sa ekskurzije iz Njemačke.

Krizni štab FBiH naredio je obavezan karanten za sve osobe koje se vraćaju iz zemalja u kojima je rasprostranjena korona virus. To se odnose na Francusku, Njemačku i Španiju, potvrđeno je iz Granične policije BiH Radiju Slobodna Evropa.

Ministar sigurnosti Fahrudin Radončić naložio je graničnim policajcima da zabrane ulazak svim stranim državljanima koji dolaze iz rizičnih zemalja, odnosno Italije, Južne Koreje, Irana, dijelova Kine, odnosno provincije Hubei, izvještava Slobodna Evropa.

Preporuke za građane dostupne su na stranici Federalnog ministarstva zdravstva.

Krizni štab FBiH u novim preporukama nalaže obustavu sportskih i kulturnih takmičenja ili da se odvijaju bez publike. Pozivaju se građani FBiH koji žive i rade u zemljama koje su pogođene korona virusom da ne dolaze na teritoriju FBiH bez veće potrebe

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG