Linkovi

Mektić: Deportacija državljana BiH iz Sirije odgađa se do daljnjeg


Borce i civile grupe Islamska država pregledavaju pripadnici Sirijskih demokratskih snaga (SDF) u selu Baghuz, Sirija, 20. marta 2019. godine.
Borce i civile grupe Islamska država pregledavaju pripadnici Sirijskih demokratskih snaga (SDF) u selu Baghuz, Sirija, 20. marta 2019. godine.

Nakon jučerašnje informacije da su iz Sirije u BiH ove sedmice trebala biti isporučena devetorica državljana BiH za koje se vjeruje da su se do zarobljavanja borili na strani Islamske države, ministar sigurnosti Dragan Mektić danas kaže da se njihova deportacija odgađa do daljnjeg.

„Zbog proteklih događaja u protekla 24 sata i novih okolnosti koje su nastale na prostoru Sirije, to se odgađa do daljnjeg”, rekao je Mektić, a prenosi N1.

Jučer je Turska započela vojnu ofanzivu na sjeveru Sirije usmjerenu protiv sirijskih Kurda.

Sirijske demokratske snage predvođene Kurdima u bitkama protiv Islamske države zarobile su mnoge pripadnike Islamske države, među kojima i državljane BiH.

Nekoliko bh. medija objavilo je informaciju da se u narednim danima iz Sirije u BiH očekuje deportacija devet državljana BiH koji su se borili na strani Islamske države.

Informaciju je potvrdio i ministar sigurnosti Dragan Mektić, rekavši da se radi o državljanima BiH koji su zarobljeni nakon poraza Islamske države, a za koju su se borili na području Sirije i Iraka.

„Realizacija tog projekta je u toku, radi se o osobama za kojima je BiH ranije raspisala potjernice i odredila pritvor”, naveo je Mektić za televiziju N1, dodavši da će nakon prihvata oni biti predati na procesuiranje.

Ibro Čufurović tokom procesa pred Sudom BiH
Ibro Čufurović tokom procesa pred Sudom BiH

Nakon što je Islamska država ove godine izgubila i posljednje uporište, BiH je iz Sirije isporučen jedino Ibro Čufurović, kojem se danas pred Sudom BiH sudi za ratovanje na strani Islamske države.

Takvi procesi će uslijediti i protiv devet državljana čija se deportacija očekuje.

Ekspert za međunarodnu politiku i sigurnost Adrian Shtuni u nedavnom razgovoru za Glas Amerike rekao je da je BiH druga balkanska zemlja po broju državljana koji su otputovali u Siriju i Irak sa namjerom da se pridruže Islamskoj državi.

„Riječ je o 300-350 osoba”, rekao je Shtuni.

Do sredine 2014. godine u BiH nisu bili kažnjivi odlasci radi priključenja Islamskoj državi. Nakon izmjena u krivičnom zakonu, bh. pravosuđe kreće u procesuiranje državljana BiH koji su se borili u Siriji ili su počinili krivična djela koja se dovode u vezu sa terorističkim organizacijama. Zbog toga je pravosnažno osuđeno nešto više od 20 osoba.

U javnosti se danas postavlja pitanje kakva će biti sudbina žena i djece koje su iz BiH otputovale na sirijsko ratište, a danas žive u sirijskim kampovima nakon što je Islamska država izgubila teritoriju.

Žene u kampu al-Hol u Siriji, april 2019.
Žene u kampu al-Hol u Siriji, april 2019.

„Bosna je također u regiji imala najviše žena i djece koji su tamo otišli”, rekao je Shtuni. „Isti trend je uočljiv i po pitanju rađanja djece borcima u Siriji i u Iraku – koliko nam je poznato, riječ je o 77 djece koja su tamo rođena.”

Žene i djeca, nakon fizičkog sloma Islamske države, nisu proslijeđeni u BiH, a zvaničnih informacija po pitanju njihovog povratka još uvijek nema.

BIRN BiH izvještava kako sigurnosne agencije posjeduju podatke da su neke od žena, koje se nalaze u Siriji, učestvovale u borbama, uz podsjećanje da u BiH niti jedna nije procesuirana. Pravnici, koji su govorili za BIRN BiH, navode mogućnost procesuiranja nekih od njih nakon povratka.

XS
SM
MD
LG